BiH
0

Advokati u predmetu Dragan Čović od suda će dobiti 31.000 KM

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Advokati Nada Dalipagić, Adam Filipović i Davor Šilić zatražili su od Kantonalnog suda u Mostaru da im isplati oko 31.000 KM na ime troškova odbrane koje su imali u predmetu "Eronet". Riječ je o troje od sedam odvjetnika koji su zastupali šestero optuženih.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) saznaje da je za sada najviše novca zatražio advokat Filipović za zastupanje Nevena Đukića. On je dostavio zahtjev za naknadu troškova u iznosu od 15.109 KM. Advokatica Dalipagić, koja je zastupala Vladimira Šoljića, traži 8.611 KM, a advokat Šilić, koji je zastupao Matana Žarića, traži 7.133 KM. Troškovi postupka bit će veći jer ostali advokati (Zdravko Rajić, Davor Martinović, Branka Praljak i Irena Pehar) još nisu dostavili svoje zahtjeve.

Sud će isplatiti advokate nakon što dostave validnu dokumentaciju o punomoći za zastupanje svojih klijenata, navodi se u dopisu Kantonalnog suda. Naime, ovaj sud troškove ne isplaćuje po osnovu službene dužnosti nego na osnovu zahtjeva branitelja optuženih.

Kantonalni sud u Mostaru vodio je prvostepeni postupak u slučaju "Eronet". U tom predmetu optuženi su bili: Dragan Čović, Marinko Gilja, Vladimir Šoljić, Matan Žarić, Neven Đukić, Ivan Baćak i Slavica Josipović. Kantonalno tužilaštvo stavljalo im je na teret da su kao predstavnici Upravnog odbora i menadžmenta Javnog poduzeća HPT d.o.o. Mostar iskoristili svoj položaj da bi drugom pribavili korist u iznosu preko 10.000 KM. Prvostepenom presudom u junu 2011. oslobođeni su optužnice, a Vrhovni sud FBIH je u martu 20013. tu presudu potvrdio.

Prema navodima iz presude, Tužilaštvo nije dokazalo ono što je optuženima stavilo na teret, a neki postupci koji bi se mogli okarakterizirati kao krivično djelo nisu tretirani optužnicom. Sud je pronašao da je u pojedinim slučajevima u ovom postupku došlo do zastare krivičnog gonjenja. Zastara je nastupila u septembru 2009. godine, a optužnica je sačinjena u januaru 2010. godine, odnosno nekoliko mjeseci nakon što je do zastare došlo.

Prema ranijem pisanju CIN-a, Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je krivičnu prijavu sa originalnom dokumentacijom prikupljenom tokom istrage imalo u januaru 2003. godine, odnosno sedam godina prije nego je optužnica podignuta.