BiH
0

Advokati traže obnovu postupka protiv Samira Avdića

FENA
Advokati Damir Alagić i Muhamed Sušić traže obnavljanje sudskog postupka provedenog u Okružnom sudu u Bijeljini protiv Samira Avdića koji je više od 36 mjeseci u bijeljinskom zatvoru nakon što je osuđen za ubistvo Muniba Mustafića počinjeno, prema presudi, u augustu 1995. godine, na širem području Srebrenice.

Advokati Alagić i Sušić su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu ustvrdili da će dokazati da Avdić nije počinio to ubistvo.

Krucijalni dokaz za to će im biti, kako su naveli, svjedok do kojeg su došli koji je spreman potvrditi da je on u vrijeme navodnog Avdićevog zločina boravio s osuđenim na sasvim drugom mjestu, udaljenom od lokacije koja se navodi kao mjesto ubistva te da uopšte nisu bili u kontaktu s oružjem.

To je šuma kod jednog srebreničkog sela u kojoj su se krili i utočište kojem su se ponovno vratili nakon bezuspješnog pokušaja da se iz nastalog srebreničkog julskog pakla prebace do tuzlanske slobodne teritorije.

Osim zahtjeva za obnovu postupka, za koji se advokati nadaju da će biti uvažen od pravosuđa u Bijeljini, oni će tražiti i da njihov branjenik ne ide u zatvor u Foču, kamo mu je predviđen premještaj iz Bijeljine, a pritom će se pozvati na psihičko stanje osuđenika jer je on, kazali su, bolestan i prije nepuna dva dana pokušao je samoubistvo u bijeljinskom zatvoru po saznaju za premještaj. Učinio je to jer je već iskusio torturu u fočanskom pritvoru po hapšenju 1996. godine.

Osuđeni se ne žali nijednom riječju na odnos prema njemu u bijeljinskom pritvoru, kazali su još branitelji.

Oni kažu i da su u toku pripreme da Avdić svjedoči u jednom drugom procesu u kojem će biti upotrijebljena njegova opširna izjava o određenim zločinima nad Srbima, osobama i događajima u ratnom periodu na srebreničkom području.

Branitelji smatraju da je Avdić izjavu samo 'mehanički' prepisivao pošto mu je već bila pripremljena i da on nema relevantnih saznanja o onome o čemu izjava govori, kao i da zdravstveno, odnosno mentalno nije sposoban za svjedočenje.

"Za Avdića rat i dalje traje", kazao je advokat Damir Alagić, jer se i nakon preživljenog srebreničkog masakra u njegov slučaj upetljala politika koja želi izjednačavati "količinu žrtava" na jednoj i drugoj strani u Srebrenici. Advokat dodaje da ovim svojim riječima ne želi umanjiti poštovanje ni prema jednoj nevinoj ljudskoj žrtvi.

Samir Avdić je jedan od četvorice Srebreničana, koji su, skrivajući se nakon pada enklave jula 1995. godine, uspjeli izbjeći masovne egzekucije, ali ih je policija Republike Srpske uhapsila 1996. godine, tereteći ih za ubistvo.

Kasnije je postupak protiv Avdića vođen odvojeno.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović u aprilu ove godine je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se Avdić koji je proveo tri mjeseca u logoru u Zvorniku, obratio toj organizaciji za pomoć i Savez mu je izašao u susret angažovanjem advokata.

Tahirović je na aprilskoj pres-konferenciji izrazio bojazan da bi ovaj pritvorenik bijeljinskog zatvora, s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, mogao biti izložen zloupotrebama radi nekih drugih ciljeva, podsjećajući da mu je Samir Avdić tokom posjete ispričao da mu je nuđena sloboda u zamjenu za svjedočenje protiv Nasera Orića.

Inače, četvorica Srebreničana, među kojima i Samir Avdić, 1997. su razmijenjeni na temelju dogovora ondašnjih vlasti pa je on u međuvremenu boravio u SAD-u.

Međutim, MUPRS raspisao je potjernicu na temelju koje je izručen 2007. godine.

U međuvremenu je protiv njega vođen sudski postupak u odsutnosti.