BiH
0

Advokati: Holandija je uskratila zračnu podršku odbrani Srebrenice

FENA
Holandija je odbila ključnu zračnu podršku vlastitim trupama u odbrani Srebrenice pod UN-ovim mandatom 1995. godine, omogućujući snagama bosanskih Srba da odvedu i masakriraju između osam i deset hiljada Bošnjaka, izjavili su advokati u ponedjeljak.

Advokati, koji zastupaju oko 6.000 rođaka srebreničkih žrtava, optužili su u ponedjeljak holandsku državu i Ujedinjene nacije, koje djelimično krive što su omogućile da se ubistva dese.

Tokom rata 1992-95. u BiH, Srebrenica je proglašena zaštićenom zonom i čuvala ju je holandska vojna jedinica koja je služila u okviru većih snaga UN-a u BiH.

Slabo naoružani holandski vojnici, bez odgovarajuće zračne podrške i pod vatrom, bili su prisiljeni prepustiti enklavu snagama bosanskih Srba koje su odvele i masakrirale bošnjačke muškarce i dječake koji su se oslonili na zaštitu holandskih vojnika.

"Kratko prije pada zaštićene zone zračnu podršku je opstruirala sama Holandija", navode advokati Axel Hagedorn i Marco Gerritsen iz holandske firme Van Diepen Van der Kroef u pisanom podnesku oblasnom sudu u Haagu, koji je bio dostupan Reutersu.

Portparol ureda holandskog premijera Jana Petera Balkenendea izjavio je u petak da holandska država neće imati nikakvih komentara dok ne primi zakonske dokumente.

Porodice srebreničkih žrtava, koje su revoltirane neuspjesima da se dvojica glavnih osumnjičenika privedu pravdi, traže priznanje i nadoknadu za tu tragediju.

UN-ov tribunal za ratne zločine u Haagu traži bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i i bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića pod optužbama za genocid.

U februaru je najviši sud UN-a proglasio Srbiju krivom što nije uspjela spriječiti genocid, ali ju je oslobodio optužbi da je počinila genocid u Srebrenici. Brojni Bošnjaci to vide kao dodatnu nepravdu prema njima.

Rodbina srebreničkih žrtava planira u ponedjeljak marširati centrom Haaga i uručiti pravne dokumente uredu premijera Balkenendea.

Holandska država uvijek je tvrdila kako su UN napustile njene trupejer im nisu dale zračnu podršku, ali javni dokumenti pokazuju da je mreža holandskih vojnih zvaničnika unutar Zaštitnih snaga UN-a blokirala zračnu podršku jer su strahovali da bi njihovi vojnici mogli biti pogođeni iz "prijateljske vatre", tvrde advokati.

"Ova 'holandska linija' održavala je blizak kontakt s Haagom, kršeći UN-ovu komandu i kontrolu", izjavio je Hagedorn Reutersu u interviewu.

"Pogrešna je predstava da su holandski vojnici bili ostavljeni od Ujedinjenih nacija. To je bila odluka visokorangiranih holandskih oficira zajedno s holandskom državom da se odbace zahtjevi za zračnom podrškom", dodao je Gerritsen.

Zračna podrška mogla je zadržati snage bosanskih Srba i zaustaviti njihovo napredovanje, tvrde advokati.

Nakon što su zahtjeve za zračnom podrškom prvobitno odobrili UN-ovi zvaničnici, holandska država učinila je sve što je bilo u njenoj moći da poništi to odobrenje.

Advokati tvrde da UN treba kriviti što nisu pokušale uvjeriti Holanđane da se ne opozove zračna podrška.

Holandska vlada predvođena Wim Kokom podnijela je ostavku u 2002. nakon što je izvještaj o masakru okrivio političare da su poslali holandske vojnike u nemoguću misiju.

Ipak, pokušaji porodica da traže odštetu od holandske vlade odbijani su jer je vlada negirala svako pitanje o svojoj kompetenciji, izjavili su advokati, dodajući kako UN također nisu odgovorile na zahtjeve porodica.