Višesatno saslušanje
0

Advokat uvjeren da je Purda dokazao svoju nevinost

SRNA
Bivši hrvatski vojnik Tihomir Purda, koga pravosuđe Srbije tereti za ratne zločine, saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u Sarajevu na zahtjev srpskog Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je novinarima da je Purda, koji je uhapšen na graničnom prelazu Orašje u BiH na osnovu potjernice za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine, odgovarao na pitanja koja su dostavile pravosudne institucije Srbije.

"Ovo ispitivanje i zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć nema nikakve veze sa zahtjevom za izručenje koje je Srbija uputila, jer zahtjevi za izručenje i saslušanje nisu povezani", rekao je Grubešić.

Purdin advokat Josip Muselimović smatra da je njegov branjenik na današnjem saslušanju dokazao svoju nevinost.

Po okončanju višesatnog saslušanja Muselimović je rekao novinarima da je Purda, iako nije morao, odgovarao na sva pitanja sudije Istražnog suda u Beogradu i Tužilaštva Srbije.

"Nakon ispitivanja Tužilaštva BiH, istražnog sudije Suda za ratne zločine u Beogradu i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, sasvim je jasno da je Tihomir Purda nevina osoba i svako njegovo dalje zadržavanje u pritvoru bila bi najgrublja povreda njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda", izjavio je Muselimović.

On je izrazio očekivanje da će Apelaciono vijeće Suda BiH donijeti pozitivnu odluku na žalbu o produženju pritvora, koju je uložio nakon odluke prvostepenog vijeća.

Nakon zahtjeva za međunarodno-pravnu pomoć, koji je stigao od pravosuđa Srbije, u Tužilaštvu BiH održano je ispitivanje Tihomira Purde kojem su prisustvovali predstavnici pravosuđa Srbije, Purdini branioci, te predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH.

Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu potjernice Srbije koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine.

Hrvatsko državno tužilaštvo provelo je istragu na osnovu optužbi iz Srbije i zaključilo da Purda nije kriv, zbog čega ta zemlja nije mogla da traži njegovo izručenje.