Pokušaj proglašenja mrtvim
0

Advokat Ratka Mladića u Kalinoviku zatražio njegov rodni list

SRNA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Miloš Šaljić, advokat Ratka Mladića, zatražio je od nadležnih službi u Kalinoviku izvod iz matične knjige rođenih, kako bi mogao da u beogradskom sudu podnese zahtjev da se Mladić proglasi mrtvim.

"Još nisam podnio zahtjev, jer mi još nije pristigao izvod iz matične knjige rođenih, koji se obavezno prilaže uz zahtev, a koji se nalazi u Kalinoviku u Republici Srpskoj", rekao je Šaljić Srni, dodajući da očekuje da će Mladićev rodni list stići u naredna dva do tri dana.

On je najavio da će nakon dobijanja rodnog lista, podnijeti zahtjev sudu u Beogradu da se Mladić proglasi mrtvim. 

"Smatram da ima osnova da se podnese zahtev za proglašenje mrtvim, a stvar je suda da od tome odluči. Glavni argument je što ga nema sedam godina i niko u tih sedam godina ga nije ni video, ni čuo, a radi se o teško bolesnom čoveku. Taj čovek ne bi mogao bez stalne lekarske nege da opstane ni mesec, a ne sedam godina", dodao je Šaljić. 

Mladićeva porodica odlučila je da zatraži od suda u Srbiji da proglasi Mladića mrtvim, kako bi mogla da riješi neka imovinska pitanja.

Govoreći o jučerašnje privođenju Mladićeve supruge Bosiljke, Šaljić je rekao da je ona bila privedena, navodno, zbog toga što joj nisu mogli uručiti sudski poziv, koji nikad niko nije ni donio.

"Pa su, onda, našli za shodno da pošalju policijska kola, da je privedu u sud. Kada su je saslušali, odmah su je pustili. Doneto je rešenje o pokretanju istrage, zbog Ratkovog oružja koje je pronađeno u njegovom ormaru, a koje je oduzeto još pre godinu i po", naveo je Šaljić.
On ocjenjuje da će istraga biti vrlo brzo gotova, a tužilac treba da procijeni ima li mjesta za podizanje optužnice. 

Kazna za krivično djelo koje se Mladićevoj supruzi stavlja na teret je od jedne do osam godina. 

Postupak je pokrenut zbog šest komada oružja nađenog u decembru 2008. godine prilikom pretresa kuće Mladićeve porodice u Beogradu.