BiH
80

Advokat Muriza Memića: Država je obavezna provjeriti sve, ovdje masa stvari ne štima

Piše: I. P.
Ifet Feraget (Foto: Klix.ba)
Ifet Feraget (Foto: Klix.ba)
Ifet Feraget, advokat Muriza Memića, prisustvovao je današnjem ročištu u slučaju "Memić" gdje je sudskom vijeću uputio zahtjev za prekid glavnog pretresa, a zbog razilaženja stavova oštećenog i Tužilaštva KS. Spomenuti zahtjev je odbijen.

"Položaj oštećenog prema našem zakonu je takav da on ima samo ulogu u dijelu imovinsko-pravnog zahtjeva, i kada sudovi pitaju oštećenog da li se on pridružuje krivičnom gonjenju. To nije uslov, ali takvo se pitanje postavlja. Da bi neko kao oštećeni postavljao imovinsko-pravni zahtjev pretpostavlja se da je on saglasan sa načinom i tokom postupka, ali i u smislu suštine samog postupka. Ono što je oštećeni, to je i tužilac, oni zastupaju iste interese. Tužilac štiti državne interese, ali štiti i interese oštećenog. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje tužilac i oštećeni nisu na istoj strani", objasnio je Feraget u razgovoru za Klix.ba.

On je kazao da se suština nekog zakona ne saznaje čitanjem, nego razumijevanjem, dodavši po tome da oštećeni mora biti centar postupka.

"Ovdje imamo tri krucijalne stvari, a sve se svodi na zakonitost dokaza. Da li su oni zakoniti ili ne - odluku može donijeti samo sud. Slučaj je toliko kompleksan da zadire u moguće izmjene Zakona o krivičnom postupku", objašnjava Feraget i navodi tri osnovna problema:

  1. Podnesena je apelacija protiv odluke Kantonalnog tužilaštva kojom je odbijena Feragetova pritužba na odluku da se postupak ne vodi protiv Vasvije Sejdović.

"Ona je navodno bila u tom kombiju, a i to je upitno. Ovdje je masa stvari upitna. Ustavni sud FBiH nema konačan stav o pritužbi u kojoj se dovodi u pitanje sama istraga i pitanje je da li su provedeni svi dokazi", kaže advokat oca Dženana Memića.

  1. Federalni tužilac koji vrši nadzor nad radom kantonalnog Tužilaštva je izuzeo predmet, a odluku o njemu još nije donio.
  1. Ad hoc tijelo Skupštine KS vrši kontrolu zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova, a ključna dokumentacija tom tijelu još uvijek nije dostavljena.

"Ako taj postupak nije počeo, jer komesar (Vahid Ćosić, op. a.) još uvijek nije dostavio dokumentaciju, onda ne znamo da li neki dokazi nedostaju, da li su zakonito pribavljeni i tako dalje", zaključuje Feraget.

On je naglasio da će slučaj "Memić" prije ili kasnije biti okončan, ali pred sudom u Strazburu gdje će se, tvrdi on, izvršiti provjera čitavog niza okolnosti.

"Ovdje je u pitanju pravo na život kao najvažnije ljudsko pravo propisano Evropskom konvencijom. Ona propisuje pozitivnu obavezu države u provođenju istrage i ona, kada je u pitanju nečiji život koji je nasilno prekinut, mora biti efikasna. U toj riječi 'efikasna' sve je sadržano – država je bila u obavezi da pribavi sve i da provjeri sve, a ovdje masa stvari ne štima. Bilo mi je teško slušati iskaz Alise Mutap, ali nemam mogućnost postavljati pitanja niti ukazivati na nešto pa sam iskoristio pravo da sud eventualno prekine pretres, ali to je odbijeno", zaključuje Feraget.