BiH
123

Advokat Hota za Klix.ba: Sejdiću će biti oduzet pasoš, ali će ga danas osloboditi

Piše: S. H.
Nakon što je u utorak uhapšen Ahmet Sejdić, ratni komandant iz Goražda, prema riječima njegovog advokata Sadika Hote, danas će biti pušten na slobodu.

Kako je za Klix.ba potvrdio Sadik Hota, advokat Ahmeta Sejdića, tužilac je obećao osloboditi njegovog klijenta uz određene mjere zabrane.

"Sejdić će biti oslobođen u toku dana uz određene mjere zabrane, poput zabrane komuniciranja sa svjedocima i oduzimanja pasoša i lične karte", potvrdio je Hota te dodao da su čak svjedoci optužbe pozitivno govorili o Sejdiću zbog profesionalnosti jer niko od zarobljenika nije poginuo.

Podsjećamo, u akciji SIPA-e uhapšeni su Ibro Merkez, rođen 15.11.1942. godine u Foči, državljanin BiH, uposlen kao aktivan advokat; Ešef Hurić, rođen 24.9.1958. godine u Goraždu, državljanin BiH, aktivni policijski djelatnik, uposlen na mjestu komesara policije BPK i Ahmet Sejdić, rođen 2.1.1960. godine u Višegradu, državljanin BiH.

Njih se tereti da su za vrijeme rata na području Goražda planirali, naredili, počinili, pomagali i učestvovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Kada su u pitanju Ibro Merkez i Ešef Hurić Hota, nije mogao potvrditi da li će oni biti oslobođeni, a prema određenim indicijama ostat će u pritvoru.