Majke Srebrenice u Strazburu
1

Advokat Guzin: Ne prihvatamo da UN ima apsolutni imunitet

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Advokat Semir Guzin, član bh. advokatskog tima, odnosno jedan od pravnih zastupnika Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u tužbi protiv države Holandije izjavio je Agenciji FENA da je danas Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uručena apelacija zbog povrede prava majki Srebrenice, uz naglašavanje da se ne radi o tužbi, niti o novom postupku, nego o pravnom lijeku na odluku najvišeg suda Holandije da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, odnosno vođenja građanske parnice.

"Sudovi u Holandiji su potvrdili da je UN imao apsolutni imunitet, što mi ne prihvatamo", kazao je advokat Guzin, navodeći da oni (UN) snose suodgovornost za zločin genocida što je potvrđeno u Izvještaju iz 1999. godine koji je napisao tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan.

Član bh. advokatskog tima podsjeća da je ovaj tim pokušao u vansudskom i sudskom postupku postići dogovor i zaštititi prava srebreničkih majki u odnosu na UN.

"Oni to nisu prihvatili i stoga smatramo da je takvim ponašanjem nadležnog suda u Holandiji prekršeno načelo iz člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koje se tiče prava svake osobe da ima slobodan pristup sudu", precizira advokat Guzin.

Istovremeno, naglašava da se postupak protiv države Holandije nastavlja u redovnom sudu, a da je spomenuta apelacija segment koji se odnosi samo na UN i to zbog pitanja imuniteta.

"Prema procjeni i kazivanju kolega iz Holandije (advokatskog tima) prva rasprava u nadležnom sudu u toj zemlji očekuje se u martu naredne godine", precizira Guzin.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.