BiH
5

Adnan Huskić: U 2013. slijedi opća defanziva građanske ideje

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Lokalni izbori 2012. i rezultati tih izbora događaj je koji je za političkog analitičara Adnana Huskića obilježio prošlu godinu u Bosni i Hercegovini i u pozitivnom i u negativnom smislu.

"Posmatram ih pozitivno jer ukazuju na određeno uozbiljenje biračkog tijela u BiH. Isprazna retorika, etno-nacionalno nadmetanje, a loši rezultati vlasti su dijelom prepoznati i kažnjeni. Loša stvar je, međutim, što se biračko tijelo dijelom priklonilo nacionalistima vulgaris, ili starim etno-nacionalističkim strankama, koje su nas i dovele u ovu političku situaciju. Dakle, s jedne strane, dobro je što birači kažnjavaju neuspješne politike, a loše što pamte samo dvije godine unazad", rekao je Huskić u intervjuu za Fenu.

Huskić očekuje i nada se da će, pošto ekonomske projekcije za 2013. nisu nimalo dobre, a situacija u budžetima svih nivoa, a posebno onih ispod nivoa države jako loša, "morati doći do nužnog smanjenja javne potrošnje".

"S druge strane, fantastična nesposobnost svih dosadašnjih vlasti da se obračuna s neproduktivnom javnom administracijom i rastjera te vrhunske stručnjake u svojim oblastima u privatni sektor koji žudi za njima, govori mi da će vlast i ovaj put ići na linearna smanjenja budžetskih rashoda i povećanja nameta i poreza uništavajući pritom esencijalne servise za građane, kao što su zdravstvo i školstvo, a gušeći bilo kakvu privatnu inicijativu. Dakle, sve u svemu, očekujem goru godinu od ove", kazao je Huskić u razgovoru za našu agenciju.

Što se tiče političkih predviđanja, Huskić smatra da će do kraja 2013. stranke na vlasti dogovoriti paket amandmana na Ustav BiH "koji će podrazumjevati i kompletnu etnoteritorijalizaciju BiH, jačanje ustavne asimetrije, te opštu defanzivu građanske ideje u BiH".

"Također očekujem da će rezultati, sad već sigurno za oktobar odloženog, popisa postati najvažnija tema svih političkih i svakih drugih razgovora. Bosanci, Bošnjaci, konstitutivci, Ostali, građani, dominirat će političkim diskursom, posebno pred kraj godine, kako budemo ulazili u 2014., za koju su zakazani opšti izbori", kazao je za Fenu politički analitičar Adnan Huskić.