Izbor najboljeg sportiste
5

Adnan Adilović i Ivona Baškarad najbolji sportisti SBK u 2012. godini

FENA
Sinoć je u Centru za kulturu općine Travnik održan izbor najboljeg sportiste Srednjobosanskog kantona (SBK) za 2012. godinu.

Najbolji sportaš SBK za 2012. godinu je Adnan Adilović, karatista iz Travnika, osvajač evropskog bronznanog odličja, a najbolja sportašica u prošloj godini je Vitežanka Ivona Baškarad, članica STK "Bugojno“, osvajačica Kupa BiH.

Vitežani Vesna Gugić (Karate klub "Vitez“), državna prvakinja i zlatna na brojnim turnirima te Dejan Marjanović (Šahovski klub "Vitez“), višestruki prvak BiH, osvajač srebrnog i bronzanog evropskog odličja u brzopoterznom šahu, proglašeni su najboljim juniorima, dok su najboljim kadetima proglašeni Travničani Tarik Ekmeščić (šah) i Sabina Bašić (judo).

Nedim Bektaš (KK "Mladost“ Vitez) i Amina Tahirović (KK "Travnik“) najperspektivniji su mladi sportisti.

Najbolje ekipe u seniorskoj konkurenciji su državni prvaci, Motocross klub "Vitez“ i u ženskoj konkurenciji osvajači Kupa BiH, Stolnoteniski klub "Bugojno“. Najbolji u juniorskoj konkurenciji su NK "Travnik“ i STK "Bugojno, a u kadetskoj Ragbi klub "Vitez“, koji je državni prvak u ovoj kategoriji te Ženski nogometni klub "Mladost“ iz Novog Travnika.

U ekipnoj konkurenciji sportista s tjelesnim oštećenjem najboljim je proglašen KSO "Iskra“ iz Bugojna.

Najboljim trenerom ponovno je proglašen Aldin Adilović iz Karate kluba "Mladost“ iz Viteza.

Najboljim sportistom u konkurenciji sportista s tjelesnim oštećenjem proglašen je šahista Nihad Orhan iz Bugojna.

Za najboljeg veterana izabran je Ismir Brkić, član Teniskog kluba "Travnik“.

Ocjenjivački sud je radio u sastavu: Edhem Ekmeščić, Zvonimir Čilić, Mulo Hadžić, Hazim Čukić, i Osman Mešam.

Zlatne plakete Sportskog saveza SBK za izniman doprinos u razvoju sporta dobili su Abdulah Zlotrg iz Viteza, Zdravko Fišer iz Fojnice, Habib Bučan iz Novog Travnika i Omer Tabaković iz Travnika, dok su priznanja za životno djelo posthumno dodijeljena Ismetu Baltiću i Alojzu Reniću.