BiH
0

Admiral Ulrich ohrabren postignućima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama

FENA
Komandant Južnog krila NATO-a i američkih mornaričkih snaga za Evropu admiral Harry Ulrich izjavio je petak u Sarajevu kako je ohrabren napretkom koji su Bosna i Hercegovina i njene Oružane snage (OS) ostvarile na planu odbrambene reforme.

Admiral Ulrich, koji je u četvrtak doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, danas je u Domu Oružanih snaga (OS) BiH u Sarajevu održao predavanje dužnosnicima i djelatnicima bh. organa i institucija - diplomantima Maršal centra - Evropskog centra za sigurnosne studije (The George C. Marshall European Center for Security Studies), prestižne evropske vojne škole sa sjedištem u Garmisch-Partenkirchenu (Njemačka).

Visoki NATO-ov dužnosnik je u izjavi za medije potcrtao značaj opredijeljenosti i predanosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i istaknuo spremnost Saveza da pruži punu podršku takvim nastojanjima.

U tom kontekstu, admiral Ulrich ukazao je na značaj pristupanja Bosne i Hercegovine Programu "Partnerstvo za mir" (PfP) te na predanost bh. rukovodstva realiziranju obaveza koje podrazumijeva punopravno članstvo u NATO-u, a koje osim odbrambenih reformi, podrazumijevaju i napredak u drugim oblastima.

Pozvao je sve koji mogu doprinijeti tom cilju da ulože maksimum napora i "Bosnu i Hercegovinu učine snažnom, ponosnom, multietničkom, demokratskom, sposobnom i hrabrom zemljom integriranom u svjetske strukture".

Admiral Ulrich sastao se s visokim bh. civilnim i vojnim dužnosnicima s kojima je razgovarao o prioritetima i ključnim koracima u implementaciji reformskih obaveza te izazovima koji stoje pred BiH nakon prijema u PfP.

Najavio je kako će do oktobra ponovno posjetiti BiH kada će razgovarati o reorganizaciji NATO-ovog štaba u BiH, o čemu se usaglasio sa Selmom Cikotićem, ministrom odbrane BiH.