BiH
32

Admir Dedović bi trebao biti direktor JKP Sarajevo, Komšić smatra da vijest nije za javnost

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić smatra da ideja o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća (JKP) Sarajevo nije informacija za javnost, dok njegove kolege iz Gradskog vijeća smatraju kako je riječ o potezu pred Lokalne izbore. Kako saznajemo, v. d. direktora preduzeća koje se treba osnovati trebao bi biti Admir Dedović, koordinator poslova na objektu Vijećnice.

On bi funkciju v. d. direktora trebao obavljati dok se firma ne upiše u registar poslovanja. Kako nam je kazao gradonačelnik Komšić, inicijativa o osnivanju preduzeća je tek prošla fazu Gradskog vijeća te je pred vijećnicima još mnogo posla do realizacije.

"Preduzeće se pravi radi samofinansiranja, a ne da ga neko drugi finansira", kratko je prokomentirao Komšić.

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedran Dodik za Klix.ba je kazao da je potez o osnivanju preduzeća predizborna kampanja Abdulaha Skake.

"Osnivanje preduzeća potpuno je bespotrebno te je još jedan korak kojim se žele istaknuti navodni radovi na izgradnji Trebevićke žičare. Logično je bilo da se žičara prvo napravi i pusti u pogon pa da se tek onda osniva preduzeće koje će upravljati objektom. Otkako je Vijećnica puštena u rad, objektom upravlja Javna ustanova (JU) Olimpijski bazen, čiji je vlasnik također Grad Sarajevo, tako da već postoji firma koja to radi i nema potrebe za osnivanjem nove. Istina je da postoje nepravilnosti u upravljanju Vijećnicom u smislu akata i vlasništva nad zgradom, jer je još uvijek neriješeno između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Grada Sarajeva", izjavio je Dodik.

On dodaje kako će se osnivanjem preduzeća stvoriti obaveza finansiranja Nadzornog i Upravnog odbora kao i ostalih segmenata koji čine jedno JP. Suprotno mišljenje ima zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović, koji ističe da je potez o osnivanju JKP Sarajevo opravdan.

"Mislim da je riječ o dobroj odluci jer Grad Sarajevo prema Zakonu o komunalnim djelatnostima nema mnogo ingerencija. Očekujemo potpunu implementaciju Zakona o lokalnoj samoupravi i odluke Ustavnog suda Federacije BiH koji je 2010. godine donio rješenje o nezakonitom uzurpiranju imovine Kantona Sarajevo od Grada Sarajeva", ističe Lazović.

Uvid u dokumentaciju o osnivanju JKP Sarajevo imao je i član komisije za društvene djelatnosti i komisije za saobraćaj i infrastrukturu Alija Hodžić koji ističe da se radi o udomljavanju kadrova pred Lokalne izbore.

"Prijedlog odluke o osnivanju JP nekoliko puta je bio na sjednici Gradskog vijeća, međutim svaki put je vraćen. Gradonačelnik Komšić je usvojio sve amandmane, a mislim da je to preuranjena reakcija. Općina Stari Grad i Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) GRAS još uvijek nisu usaglasili dogovor o izlaznoj stanici na Trebeviću, tako da je inicijativa dosta nerealna", naglašava Hodžić.

Podsjećamo, JKP Sarajevo bi u budućnosti trebalo upravljati jednim od najznačajnijih projekata u smislu turističkih kapaciteta i simboličnog značaja za Sarajevo - Vijećnice i Trebevićke žičare, a trebalo bi zapošljavati od 10 do 12 radnika.