Ministarstvo pravosuđa SAD
0

Adis Medunjanin planirao terorističke napade

SRNA
Adis Medunjanin
Adis Medunjanin
Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je optužnice protiv pet osoba, među kojima je i Adis Medunjanin, porijeklom iz BiH, za učestvovanje u Al Kaidinom planiranju terorističkih napada u SAD i Velikoj Britaniji.

Prema saopštenju Ministarstva pravosuđa SAD, osim Medunjanina optuženi su Adnan el Šukrijuma, Tarik Ur Rehman, Abid Naser i optuženik poznat kao Ahmed ili Zahid. El Šukrijuma i Ahmeda su optuženi da su kao čelnici Al kaide usmjeravali ostale učesnike zavjere, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

U optužnici, koja je otpečaćena u Saveznom sudu u Bruklinu, tužioci navode da su tri čelnika Al kaide u Pakistanu, uključujući jednog od najtraženijih terorista Adnana el Šukrijuma, organizovali zavjeru za postavljanje eksplozivnih naprava kućne izrade u podzemnoj željeznici u Njujorku u septembru prošle godine.

"Zavjera protiv ciljeva u Njujorku je dio šireg plana koji uključuje i napad na ciljeve u Velikoj Britaniji", navedeno je u optužnici.

Medunjanin, koji je bio u pritvoru zbog, kako je navedeno u optužnici, planiranja napada na podzemnu željeznicu u Njujorku, u novoj optužnici dodatno je optužen da je pokušao "zabiti" svoj automobil u drugi, u posljednjem pokušaju da izvrši samoubilački napad nakon što su zavjerenici uhapšeni.

Njegov advokat Robert Gotlib odbacio je dodatnu optužbu protiv Medunjanina, koji je ranije odbacio ostale optužbe.

Ako budu osuđeni, svakom od optuženika prijeti kazna doživotnog zatvora.