BiH
0

Adil Žigić: Siguran sam da se situacija u BiH može promijeniti nabolje

FENA
Adil Žigić
Adil Žigić
Adil Žigić je jedan od 10 kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima koji će biti održani 12. oktobra. U razgovoru za Agenciju FENA, Žigić govori o tome zašto će na izborima nastupiti kao nezavisni kandidat, zatim o brojnim problemima sa kojima se susreće bosanskohercegovačko društvo, te načinima na koji se može graditi bolja budućnost građana BiH.

"Ne da mislim da će se promjeniti nešto u BiH, već sam u to siguran. Građani BiH više nemaju pravo na grešku, neka ne vjeruju više dnevnim obećanjima političara, jer oni ništa novo nemaju reći, niti ponuditi, sa starim idejama i ljudima ne može se naprijed. Narod je izvaran i nije čudo što više nikom ne vjeruju. Sve predizborne floskule su do sada "ispucali“, na vlast su dolazili varajući, neka puste narod da sebi izaberu nove vođe", kazao je Žigić.

Pred kraj smo izborne kampanje. Kako je ocjenjujete, s naglaskom na Vašu kampanju?

"Kampanja za sada protiče u najboljem redu. Što se mene tiče, ja sam nezavisni kandidat i nemam budžet za kampanju za razliku od stranaka koje su na vlasti i koje izdašno koriste budžet u tu svrhu, i to na način da su sve gradove oblijepili skupim plakatima iako je bilo dogovoreno da se dio tog novca da za pomoć poplavljenim područjima. Što se tiče moje kampanje, ja koristim društvene mreže i idem po onom sistemu 's ljudima na kafu'. Također, u svaku pozvanu radio i TV emisiju sam išao i na taj način vršio predizbornu kampanju".

U kojim mjestima u BiH očekujete neupitnu pobjedu?

"Pobjedu očekujem u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i značajan broj glasova očekujem u Unsko-sanskom kantonu".

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je limitirano u nadležnostima u ekonomiji, osim što okvirno predlaže budžet institucija Bosne i Hercegovine i daje mandatara za sastav Vijeća ministara. Kome biste dali, odnosno kome ćete dati mandat da sastavi državnu vladu?

"Rano je govoriti o ovome. Prvo moraju proći izbori, tek kasnije ću moći vidjeti, i najracionalnije ocijeniti ko zaista radi za BiH, jednostavno ko će biti stručnjak. Tražiću sposobne, a ne politički podobne".

Odgovor na ovo pitanje je nezahvalan ali se uvijek nameće: S kim biste voljeli sarađivati u Predsjedništvu BiH a koga bi ste voljeli izbjeći?

"Što se tiče kandidata iz Republike Srpske, volio bih da to bude osoba koju izaberi građani RS-a a koja će raditi u interesu svih građana BiH. Ne bih volio surađivati s nekim ko će raditi za lične interese. Osobe s ličnim interesima nisu za člana Predsjedništva BiH. Kada je u pitanju hrvatski član, mislim da će prevagu donijeti Narodna stranka Radom za boljitak. Imaju ogromno glasačko tijelo, koje može presuditi i kod izbora bošnjačkog člana".

U vanjskopolitičkom svijetu saradnja sa kojim državama će biti Vaš prioritet? Primjera radi, koju ćete državu prvu posjetiti nakon eventualnog osvajanja mandata?

"Osnovni moj prioritet će biti naše komšije. Uspostava jako dobrih odnosa sa Srbijom, Crnom Gorom, Slovenijom, tj. onim zemljama koje nas okružuju jer vidimo dobre primjere zemalja iz komšiluka koje su već u Evropskoj uniji a i one koje 'velikim koracima' idu ka EU". Naša budućnost je okrenuta prema Evropskoj uniji, ali ćemo sarađivati i sa istokom i sa zapadom. Moramo stvoriti ambijent za dolazak stranih investicija, jer kapital neće u nesigurne zemlje. Sigurnost je u nadležnosti Predsjedništva BiH. Sada je sigurnost u svakom pogledu upitna. Bez sigurnosti nema razvoja, a bez razvoja nema sigurnosti. Posebno ističem činjenicu da ću se fokusirati u borbi protiv sistemske korupcije tj. raka na tijelu BiH. Sistemska korupcija je pitanje svih pitanja u BiH. Budućnost je mladost, ali kojoj se ama baš ništa ne daje osim nade i čekanja. To je moj fokus interesovanja".

Kako vidite rješenje za pitanje državne imovine i treba li BiH nakon rješenja tog pitanja ući u NATO savez?

"Državna imovina je praktično velika kočnica za BiH. Upravo je to alat gdje političari profitiraju. Pitanje je vojne imovine koja je ključna za NATO, jer NATO ovdje neće izvesti ni jednu vojnu vježbu a da nije riješeno pitanje vojne imovine na državnom nivou. Natjerao bih međunarodnu zajednicu da „spusti ručnu kočnicu“ kada je u pitanju BiH".

Ured visokog predstavnika dejtonska je institucija, implementator civilnog dijela dejtonskog sporazuma. Treba li ta institucija biti ukinuta ili je još neophodna u BiH?

"U ovakvoj krizi u BiH koja je enormno izražena, još uvijek je potrebno tumačenje Dejtonskog sporazuma iz razloga što on nije realiziran, posebno Aneks 7 i Ustav BiH nije dobro riješenje za BiH. Institucija Visokog predstavnika je još uvijek potrebna u BiH, ali nažalost Visoki predstavnik ne koristi nikako Bonske ovlasti, on to sve prepušta poltičarim i gleda sa strane. Vidim ga kao hladnokrvnog čovjeka što se tiče kompletne situacije u BiH ali i same BiH".

Predsjedništvo BiH ovlašteni je predlagač zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH. Koje zakone prijedloge ili izmjene zakona namjeravate predložiti na glasanje i usvajanje u PS BiH?

"Meni kao nezavisnom kandidatu, to je dosta komplikovana „stvar“ zato što su u zakonodavnoj vlasti stranke. Donio bih Zakon o porijeklu imovine, jer imao bih alate da utičem na to, jer biti član Predsjedništva, osim što je ceremonijalna dužnost, ipak je to najveći autoritet u državi".

Za koje pitanje biste povukli vitalni interes u Predsjedništvu BiH?

"Opstojnost BiH je neupitna. Za to pitanje bih povukao vitalni nacionalni interes, jer nema cijepanja BiH. Za ostale stvari bih tražio pomoć međunarodne zajednice. Vitalni nacionalni interes bih povukao samo u slučaju da dolazi do 'amputacije' jednog dijela BiH, znači za ozbiljna pitanja koja bi ugrozila opstanak BiH".