BiH
3

Adil Osmanović o jeziku: Neko je sebi uzeo za pravo da daje proizvoljne nazive

FENA
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović izjavio je danas da je upisivanje djeci na prostoru entiteta Republika Srpska u svjedočanstva i đačke knjižice naziva jezika "bošnjački jezik" direktno kršenje Ustava BiH i Ustava entiteta RS-a.

Osmanović je istaknuo da u Ustavu BiH jasno stoji da su službeni jezici u upotrebi bosanski, srpski i hrvatski, a u Ustavu entiteta RS da su službeni jezici oni jezici kojim govori bošnjački, hrvatski i srpski narod.

Ministar Osmanović ističe da bošnjački jezik ne postoji, dodajući da on nikada nije ni postojao i da je "neko sebi uzeo za pravo da proizvoljno naziva nešto što cijeni da bi nekome narodu trebalo dati naziv takvog jezika“.

Osmanović navodi da postoji bosanski jezik i "jedino se to može upisati i u svjedočanstva i u knjižice učenika koji pohađaju osnovno i srednje obrazovanje na prostoru entiteta Republika Srpska".

"Ovo je ponovno pritisak, prije svega na povratničku populaciju na prostoru entiteta RS. U ovom slučaju na bošnjačku povratničku populaciju koja se vratila, pogotovo mlađe bračne parove koji su upisali svoju djecu u osnovno i srednje obrazovanje i evo sada imaju problema u pogledu naziva jezika", kazao je ministar Osmanović, ponovivši da je to direktno kršenje i Ustava i zakona.

Po njegovim riječima, ovo će kada se pokrene kod nadležnih institucija pravosuđa sigurno biti osporeno.

"Prije svega, Ustavni sud BiH će ovo sigurno osporiti, ali je ovo dodatno iznurivanje, iscrpljivanje povratničke populacije i u psihičkom i u materijalnom pogledu", kazao je novinarima ministar Osmanović.