100 godina Udruženja Ilmije u BiH
13

Adil Abdulah el-Felah: U svijetu treba širiti mir, suživot, toleranciju i stabilnost

FENA
"Da nema situacije u svijetu kakva je danas, ne bi imali potrebe za vesatijjom ni Centrom za dijalog. Upravo su to razlozi za pokretanje ovakvog projekta čiji je cilj da se širi mir, suživot, tolerancija i stabilnost na svakom mjestu", kazao je danas u Sarajevu zamjenik ministra vakufa Kuvajta Adil Abdulah el-Felah, koji je prisustvovao današnjoj svečanosti obilježavanja 100 godina Udruženja Ilmije u BiH te otvaranju Centra za dijalog - Vesatijja.

El-Felah, koji će u zvaničnoj posjeti Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Bosni i Hercegovini boraviti do 5. oktobra, naglasio je da je otvaranje Centra za dijalog čija je misija širenje i promoviranje kulture dijaloga među muslimanima i pripadnicima različitih religija i svjetonazora, samo jedan u nizu brojnih projekata koje Kuvajt realizira i realizirat će i u budućnosti u BiH.

"Ovaj Centar jeste ideja emira Kuvajta i on je želio da Kuvajt bude svjetionik umjerenog shvatanja islama, odnosno dijaloga s drugima", naglasio je on.

Adil Abdulah el-Felah, kojem je danas uručeno i priznanje Bosanski orden islama prvog reda, ocjenjuje da to za njega predstavlja veliku radost. Kazao je da ova nagrada dolazi nakon dugoročne uspješne saradnje dvije zemlje u oblasti kulture, religije, humanitarnih pitanja i ekonomije.

"Emir Kuvajta, Vlada Kuvajta i narod Kuvajta cijene i poštuju narod i državu BiH. Mi nećemo žaliti truda i ulagati napor da produbimo i proširimo tu saradnju", podcrtao je on.

Govoreći o vesatijji, koja predstavlja srednji, umjereni put islama s fokusom na dijalog s ljudima različitih vjerovanja, uvjerenja i usmjerenja, on je naglasio da se koncept i filozofija vesatijje i Centra za dijalog oslanja na četiri fundamenta - dijalogu, prihvatanju drugog i drugačijeg mišljenja, razumijevanju drugačijeg mišljenja, i u konačnici usaglašavanju oko zajedničkog imenitelja - a to je miroljubiva koegzistencija.

"Kada kažem miroljubiva koegzistencija, ne mislim tu samo na političku upotrebu ovog termina. Ovdje mislim na miroljubivu koegzistenciju u svim oblastima - od dnevnih, obrazovnih, radnih mjesta i gdje god srećemo toga drugog. To znači da vesatijja ide za tim da širi mir, suživot i toleranciju gdje god je to potrebno, a najviše u svakodnevnoj komunikaciji", kazao je on.

Posebno je naglasio da vesatijja ima za cilj da ne upotrebom sile, već misaono, argumentom i logikom odgovori na eventualnu upotrebu sile, ekstremizma ili terorizma.

"Gdje god možemo mi ćemo argumentovano odgovarati i to je naš doprinos protiv ekstremizma i terorizma. Što se tiče grešaka političara i svih onih koji učestvuju u današnjim lošim događajima u svijetu, mi ne snosimo njihove greške, ali i pored toga mora se ponovo razgovarati, pregovarati i rana zacjeljivati", mišljenja je on.

Adil Abdulah el-Felah smatra da je alternativa današnjim sukobima i ratovima demokratija - koja suštinski znači poštivanje mišljenja drugog i ne isključivanje drugog i drugačijeg.