Slučaj ubistva D. Mrnjavca
0

Ademir Lelović saslušan bez prisustva javnosti

FENA
Saslušanjem sudskog vještaka dr. neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića i prvooptuženog danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Ademiru Leloviću (1990.) i Berinu Taliću (1989.), optuženima da su pomogli maloljetnom Nerminu Sikiriću u ubistvu srednjoškolca Denisa Mrnjavca 5. februara 2008., te Armini Milić (Lelovićevoj majci) koja se tereti za pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Naime, prvooptuženi Lelović saslušan je bez prisustva javnosti, s obzirom na to da je Sud uvažavajući nalaz i mišljenje vještaka Kučukalića odlučio da javnost isključi iz tog dijela pretresa.

Kako je izjavio dr. Kučukalić, na temelju analize kognitivnih i intelektualnih sposobnosti te emocionalnog stanja kod prvooptuženog je indicirano prisustvo anksioznosti i depresije.

Nalaz i mišljenje sudskog vještaka, nadalje pokazuju da je kod prvooptuženog prisutan "nezdrav mehanizam odbrane u sklopu traumatizirajuće situacije što vodi ka regresiji psihotičke dekoncentriranosti".

Stoga je dr. Kučukalić konstatirao da bi u pogledu prevencije zdravstvenog i psihičkog stanja prvooptuženog te očuvanja njegove psihičke ravnoteže javnost trebalo isključiti iz toka njegovog saslušanja, odnosno to obaviti u što manje frustrirajućoj atmosferi.

Odbrana je predložila saslušanje svjedoka očevidaca među kojima i R. A., koji je bio u društvu s oštećenim u vrijeme "kritičnog događaja".

Kako je branitelj trećeoptužene po službenoj dužnosti, advokat Kerim Čelik zbog prijateljskih odnosa s oštećenima odustao od zastupanja u ovom predmetu, advokat Izet Baždarević, branitelj prvooptuženog Lelovića, saglasio se da bude izabrani branitelj i njegovoj majci.

U odvojenom sudskom postupku Nermin Sikirić je osuđen na deset godina maloljetničkog zatvora za ubistvo Denisa Mrnjavca.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 10. mart.