BiH
341

Adem Zolj: Pothodnikom na Stupskoj petlji silazimo u Evropu

Piše: E.S.H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Većina radova na Stupskoj petlji je uspješno završena. Riješen je decenijski problem ogromnih gužvi na ovom čvorištu, a urađen je i pothodnik za sigurno kretanje građana.

Direktor direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Adem Zolj novinarima je danas predstavio radove i pojasnio šta je urađeno u pothodniku.

"Od svega što je urađeno, najdraži mi je pothodnik koji prije 40 godina nije bio predviđen. Ovo je bila naša ideja i na taj način rješavamo kretanje pješaka u ovoj zoni koji je prije bio veliki problem. Rješava se problem saobraćajnih nesreća, a građani moraju promijeniti navike", kazao je Zolj.

Pojasnio je da pothodnik sa pokretnim stepenicama prvi u BiH na infrastrukturnim površinama. Pothodnik vodi ka terminalu i tramvajskoj stanici, a ispod će biti i prostorije GRAS-a gdje će se vršiti kontrola naplate karata.

U suradnji sa MUP-om Ilidža postavljeno je 10 kamera za videonadzor kako bi policija imala uvid u dešavanja u pothodniku. Zolj je uputio apel građanima da ne uništavaju imovinu i izrazio žaljenje što nema i više ovakvih pothodnika za građane.

"Ovim pothodnikom silazimo u Evropu i vjerujem u savjest građana da neće biit uništavanja ovakve imovine", rekao je Adem Zolj. Pothodnik će svečano biti otvoren u četvrtak.

Stupska petlja je obnovljena nakon 40 godina, a riješene su gužve koje su bile veliki problem za sve građane.

"Mislili smo da će Ceste Federacije BiH završiti svoj dio posla i da će LOT 2 biti kompletan, ali oni to nisu uradili. Kompletiramo brže Stupsku pelju nego što to rade Ceste FBiH na sarajevskoj obilaznici. Tri dionice sarajevske obilaznice još nisu završene. To je LOT 3B (od kružnog toka Vlakovo do kružnog toka Mostarsko raskršće) i kompletan LOT 2 koji je podijeljen na tri dionice od Butila do Briješća, Briješće- Stupska petlja i Briješća do ulice Safeta Zajke", kazao je Zolj.

Dodao je da insistiraju na potpunoj realizaciji sarajevske zaobilaznice, te je napomenuo da nije riješen problem gužvi u Rajlovcu.

"To treba da riješi kompletirana sarajevska obilaznica. Rješenje obilaznice je na LOT 2C. Ceste FBiH odustaju od tog rješenja, pa ćemo na Stupu imati 'Frankenstein rješenje' gdje će biti prekinut vijadukt iznad kružnog toka koji treba da ide do ulice Safeta Zajke. Kompletiranjem LOT-a 2 i LOT-a 2 C će biti riješeni problemi gužvi i onda se mora preći na radove na drugim dijelovima".

Saobraćajne gužve na području Rajlovca nisu riješene, a gužve su nastale zbog velikih izgradnji stambenih objekata na području Rajlovca. Adem Zolj je rekao da je Stupska petlja najsloženiji projekat u državi Bosni i Hercegovini.

"Ovdje dnevno prođe 60.000 vozila, hiljade građana se dnevno kreće, tu je i tramvajska pruga i sve instalacije, tu su i sve slabosti nadležnih, od nelegalnih objekata do zemljišta koje nije uknjiženo. Susreli smo se sa svim tim problemima, ali smo ipak riješili problem gužvi. Saobraćaj se odvija normalno na petlji (12. transverzala), na glavnoj longitudinali je u funkciji šest traka, a za građane je napravljen pothodnik", sumirao je direktor Direkcije za ceste KS.

Bit će stavljen i novi asfalt u ulice Nikole Šopa i Hifzi Bjelavca gdje je bio preusmjeren saobraćaj dok su trajali radovi. Bit će urađeno i 700 metara moderne biciklističke staze.