BiH
5

Adem Šerak: Mislim da ćemo uspjeti riješiti ove probleme, protesti se nastavljaju

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnici sindikata komunalnih preduzeća koji sa svojim radnicima protestuju već drugi dan pred zgradom Vlade KS, danas su razgovarali sa ministrom prostornog uređenja i okoliša KS Zlatkom Petrovićem. Nakon sastanka koji je trajao skoro dva sata dogovoreno je da će sindikati zajedno sa predstavnicima Skupštine KS i Vlade KS napraviti nove zaključke koji se tiču zaštite komunalne privrede općenito.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Predstavnici sindikata preduzeća Park, Rad, Vodovod i kanalizacije, GRAS, Toplane, Tržnice ujutro u osam sati će održati sastanak u Domu sindikata BiH. Njihov zadatak je da se dogovore zaključcima koji se tiču zaštite radničkih prava i zaštita komunalne privrede u cjelini, a koji će biti prezentirani Skupštini KS.

"Smatramo da Skupština KS treba formirati grupu koja će pregovarati s nama. Mislim da ćemo uz obostrano razumijevanju uspjeti riješiti ove probleme. Prioritet su plaće, a svi problemi koji se gomilaju godinama ne mogu se riješiti preko noći, ali se mogu odrediti prioriteti kako i kada će se riješiti. Ukoliko se sve ovo usvoji i sprovede građani će imati još kvalitetniju uslugu", rekao je predsjednik Kantonalnog odbora sindikata komunalne privrede Sarajevo Adem Šerak nakon sastanka u Vladi KS te se zahvalio medijima na podršci.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ministar Petrović kazao je kako su aktivnosti na poboljšanju stanja u ovim preduzećima već poduzete.

"Sastanku je prisustvovao i predstavnik GRAS-a koji nije u nadležnosti ovog ministarstva. Razgovarali smo o modalitetima poboljšanja stanja u firmi. Kada su u pitanju preduzeća Park, Tržnice, Park, Vodovod i kanalizacije, Rad - ne vidimo većih problema da se to stanje poboljša, a već su neke aktivnosti u vezi sa budžetom i drugim stvarima poduzete. Toplane i Sarajevogas imaju najteži problem na koji sam ukazao i na vladi, te sam glasao protiv budžeta i obratio se Skupštini, ali do sada nisam dobio pozitivne vibracije s druge strane. Sutra ću pozvati poslanike koji su bili u ranijim razgovorima sa sindikatom i potpisali zaključke da ponovo sjednu i da svi skupa pokušamo naći rješenje", rekao je Petrović.

Istakao je da su uštede moguće, te da bi izmjenom i dopunom osnivačkih akata u preduzeću Park mogla biti ostvarena ušteda od 400.000 KM.

"To treba da se desi i u ostalim preduzećima. Ovo je proces koji je dvosmjeran i mora biti aktivnosti s obje strane", naglasio je ministar.

Protesti sindikalaca komunalnih preduzeća bit će održani i sutra u od 15:00 do 16:30 sati ispred zgrade Vlade KS.