BiH
0

Adamović i Lukić se o krivnji izjašnjavaju sutra

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Marko Adamović i drugi zakazano je za 18. juni, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Marka Adamovića i Boška Lukića za krivična djela zločin protiv čovječnosti te za organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema navodima iz optužnice, Boško Lukić i Marko Adamović su od aprila do decembra 1992. godine s drugim članovima Kriznog štaba općine Ključ planirali, pripremili, pokrenuli, pomagali i učestovovali u kampanji progona nesrpskog stanovništva te općine.

Boško Lukić je postupao kao komandant Štaba TO općine Ključ, član Kriznog štaba općine Ključ i kao član Komande odbrane grada Ključa, dok je Marko Adamović djelovao u svojstvu člana Kriznog štaba općine Ključ, komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO.

U optužnici se navodi i to da je nakon 28. maja 1992. godine kada su granatirana naselja Ključa, Pudin Han i Velagići, koja su nastanjena Bošnjacima, sve stanovništvo pozvano da se okupi kod Doma u Velagićima. Nakon što su stanovnici to učinili, naređeno im je da idu pred Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Ključ i na tom putu su navodno zaustavljeni na policijskom punktu, te su muškarci razdvojeni od žena i djece.

Nakon razdvajanja, žene i djeca su pušteni bez prava da se vrate svojim kućama, dok su muškarci ispitivani i evidentirani, nakon čega su neki pušteni, a više od 200 ih je navodno lišeno slobode i zatvoreno u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić”.

U optužnici se navodi da su od 27. maja 1992. vojska i policija vršile pretres sela i naselja općine Ključ, neseljenih Bošnjacima, te da su hapšeni i odvođeni u formirane zatočeničke objekte u osnovnoj školi u Sanici, Osnovnoj školi “Nikola Mačkić” u Ključu, u bivšoj željezničkoj stanici u Sanici i u Stanici javne bezbjednosti Ključ.