BiH
4

Ad hoc komisija očekuje Budimirove odgovore 27. maja

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ad hoc komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH očekuje da će u ponedjeljak, 27. maja, dobiti odgovor na određena pitanja od predsjednika FBiH Živka Budimirakoji se nalazi u pritvoru u Mostaru.

Ova komisija, koja treba da utvrdi činjenice u vezi sa ustavnom odredbom o nedostojnosti predsjednika FBiH da obavlja dužnost, pomenuta pitanja uputiće Budimiru posredstvom advokata Ragiba Hadžića.

"Zbog ovih okolnosti komisija danas neće donositi nikave zaključke, a naredna sjednica najvjerovatnije biće održana u utorak ili srijedu", rekao je novinarima u pauzi sjednice član komisije Nasir Beganović.

On je potvrdio da je komisija u prvom dijelu sjednice saslušala izjavu Budimirovog opunomoćenika Ragiba Hadžića, te da će u nastavku sjednice razmatrati pristigle dokumente i iznijeti prijedloge za dalji tok istrage.

"Komisija treba da utvrdi određene dokaze da bi federalnom parlamentu predložili zaključke na osnovu kojih će on odlučiti da li će Ustavnom sudu uputiti na ocjenu zahtjev o smjeni predsjednika Federacije", rekao je Beganović.

On je ocijenio da je napuštanje sjednice članova komisije Željka Asića i Irfana Ajanovića neozbiljno i tendenciozno i dodao da je ono bilo, kako je kazao, možda po nekakvom političkom naređenju.

Član komisije Ivica Jurčić smatra da je početak sjednice krenuo više u manifestaciju političke moći nego u otkrivanje istine i zaštite institucije predsjednika.

"Pošto je komisija formirana da utvrdi dostojanstvo u vršenju funkcije, tražili smo da vidimo da li je predsjednik Federacije uradio nešto što nije ustaljena praksa ili što bi narušilo njegovo dostojanstvo, o čemu bi izvijestili parlament", kazao je Jurčić.

On je dodao da je komisija bila šokirana konstatacijom da su Budimirovi prethodnici daleko više dodijelili pomilovanja nego što je on to učinio.

Advokat Ragib Hadžić potvrdio je da se pitanja koja su upućena Živku Budimiru odnose na to da li smatra da je prekršio neke odredbe zakona o pomilovanju, da li je postupao u skladu sa svečanom izjavom koju je dao, te da li je i na koji način na njega vršen pritisak da bude izvršena smjena vlasti u Federaciji.

"Jedno od pitanja je i da li smatra da je trebao prenijeti dio ovlaštenja na nekog od potpredsjednika. Gospodin Budimir će na svako od ovih pitanja odgovoriti i ja ću to proslijediti komisiji rekao je Hadžić.

On je potvrdio da će sutra u Sudu BiH biti održano ročište na kojem će se raspravljati o prijedlogu tužilaštva za produženje pritvora Budimiru.