BiH
4

Actopolis: Park Hastahana u Sarajevu postaje mjesto razmjene ideja o javnom prostoru

Klix.ba
Na prostoru Hastahane na Marijin Dvoru u Sarajevu u ponedjeljak 6. juna 2016. godine u 17 sati bit će upriličeno otvorenje projekta Actopolis koji će trajati do 22. jula ove godine.

Riječ je o transnacionalnom projektu Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, u kojem osim Sarajeva učestvuje još šest evropskih gradova. Cilj ove kulturne manifestacije je da kroz interaktivne multimedijalne programe, urbane instalacije i performanse, pokrene dijalog i razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji, ali i povijesti, sadašnjosti i budućnosti grada.

Tri odabrana umjetnička projekta za Actopolis Sarajevo: Sarajevo Cloud, Zeleni Paviljon i Sarajevo Album treba da potaknu građane Sarajeva da učestvuju u oblikovanju javnog prostora koji će biti dostupan svima.

Prostor Hastahane, čiji naziv po svom značenju predstavlja mjesto ozdravljenja, odabran je kao simbolično mjesto susreta i stalnih urbanih izazova. Imajući uvijek sluha za projekte i aktivnosti koji su u interesu građana i doprinose razvoju društva, Općina Centar je izdala odobrenje za korištenje ove javne površine za održavanje pomenute manifestacije.