BiH
0

ACIPS: Suverenitet malih država na Balkanu zavisi od konsenzusa velikih sila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Efekti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova mogu se osjetiti ne samo u BiH nego i u cijelom regionu, ali dugoročno Kosovo neće imati utjecaja na događanja unutar BiH, smatra Politički savjet Asocijacije Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Član ovog savjeta Reuf Bajrović ocijenio je u izjavi Feni da je najvažnije u ovom trenutku da se unutar BiH postave odgovarajuća "pravila igre", tako da Kosovo nema nikakav suštinski utjecaj na stanje u državi.

Bajrović navodi da su jučer organizirane demonstracije u Banjoj Luci, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, najava onoga što će se dešavati narednih dana. Ipak, procjena je Političkog savjeta ACIPS-a da ovakve reakcije ne bi trebale bitnije utjecati na odnose u zemlji.

Također, pokušaji povezivanja BiH i Kosova nemaju nikakvu osnovu, ističe Bajrović, ocjenjujući da "svaka mala država na Balkanu zavisi od konsenzusa međunarodne zajednice".

-Suverenitet malih država očigledno nije garantiran samo međunarodnim pravom, nego konsenzusom velikih sila, ustvrdio je član Političkog savjeta ACIPS-a Reuf Bajrović.