BiH
0

ACIPS: Romima pomoći suštinski, ne deklarativno

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Politički savjet ACIPS-a pozdravlja spremnost državnih vlasti da konačno usvoje akcione planove za rješavanje problema Roma u BiH u oblastima stanovanja, zapošljavanja i zdravstva, no kritikuje ih zbog inertnosti u donošenju ovih dokumenata i upozorava da konačni cilj mora biti implementacija planova, a ne samo njihovo usvajanje.

Za sada je usvojen samo jedan akcioni plan, za oblast obrazovanja, no kako su i same romske organizacije nekoliko puta isticale, njegova implementacija je nepotpuna. Broj romske djece koja pohađaju osnovne skole je povećan, ali je i dalje veliki broj onih koji ne idu u školu - zbog opravdanih neriješenih stambenih pitanja, nehigijenskih životnih uslova, nezaposlenosti roditelja.

Za sve ove probleme neophodno je usvojiti čitav paket akcionih planova, odnosno preostala tri, iz oblasti stanovanja, zaposljavanja i zdravstva. Za sada BiH ima samo Strategiju za rješavanje problema Roma koje je usvojilo Vijeće ministara 21. jula 2005. godine.

Usvajanje sva četiri akciona plana uslov je da BiH počne koristiti fondove koji postoje u okviru Dekade Roma, inicijative koju je usvojilo 8 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, a podržava je međunarodna zajednica. U toj situaciji Romi i romska udruženja neće više biti u situaciji da "životare" od projekta do projekta.

Bosna i Hercegovina je država ne samo konstitutivnih naroda, već i svih onih koji su nužno svrstani pod kategoriju "ostali", gdje sapadaju i nacionalne manjine. Romi su najveća manjinska zajednica, procjena je romskih udruženja da ih danas u BiH ima oko 80,000, no ti podaci nisu vjerodostojni jer popis stanovništva nije vršen od 1991. godine. Institucije vlasti, na svim nivoima, nisu osposobljene da se efikasno bave problemima nacionalnih manjina.

Iz budžeta (entitetskih, kantonalnih, opstinskih) izdvajaju se tek simbolična novčana sredstva, entitetske i kantonalne vlasti nisu donijele svoje propise za operacionaliziranje državnog Zakona o nacionalnim manjinama, nadležnosti za rješavanje problema su segmentirane, osjeća se posljedica entitetskih podjela, iako postoji značajniji angažman na praćenju manjinske i romske problematike u odnosu na prethodni period, mediji jos uvijek ne izvještavaju o ovim problemima kontinuirano i dovoljno angažovano - ovo su samo neki od problema s kojima se susreće romska populacija u BiH.