BiH
0

ACIPS: Podržavamo nastavak protesta, ali bez nasilja

FENA
Politički savjet Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne studije (ACIPS) osuđuje jučerašnju upotrebu nasilja manje grupe učesnika protesta u Sarajevu, ali i"medijsku i političku kampanju koja ima za cilj da osudi i umrtvi građanske inicijative snažno potrebne ovoj državi".

"Na jučerašnjem skupu incidente je pravila manja skupina učesnika dok je oko pet hiljada ljudi došlo da jasno iskaže nezadovoljstvo i traži odgovornost vlasti mirnim protestima", navodi se u saopćenju.

Politički savjet ACIPS-a navodi da su pojedini medijski izvještaji stvorili konstrukciju prema kojoj je civilni sektor zloupotrijebio srednjoškolce u svrhu ostvarenja ciljeva pojedinih političkih stranaka.

"Slične izjave u medijima dao je i premijer Kantona Samir Silajdžić. Na taj način napravljen je pokušaj prebacivanja loptice odgovornosti na civilni sektor s kantonalne Vlade koja svojim radom nije osigurala elementarne preduvjete sigurnosti građana. Problem sigurnosti i dalje ostaje. Svojim izjavama koje pokazuju osnovno nerazumijevanje uloge civilnog društva vlast je pokazala da itekako postoji potreba za permanentnim i čvrstim djelovanjem nevladinog sektora kao možda i jedinog preostalog predstavnika interesa građana", navode iz ACIPS-a i dodaju da podržavaju nastavak inicijativa i protesta, ali upozoravaju da bilo koji oblik nasilja u budućosti mora biti spriječen.