BiH
0

ACIPS: Inicijativa za izgradnju krsta na Zlatištu - politička manipulacija vjerskim simbolima

FENA
Inicijativu Saveza logoraša RS-a za izgradnju krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, većina građana ovog grada doživljava kao provokaciju, a ne kao odavanje poštovanja nastradalim u ratu, smatra Politički savjet Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Da je riječ o političkoj manipulaciji religijskim simbolima, Politički savjet ACIPS-a navodi činjenicu da je izgradnja krsta planirana na mjestu odakle su ubijani civili u opkoljenom Sarajevu..

ACIPS smatra da bi spomen na žrtve proteklog rata trebalo podrazumijevati odavanje dužne pažnje i poštovanja nevino stradalim i ne bi ni u kojem slučaju smio donositi bilo koje druge konotacije pogotovo ne političke.

Na ovaj način direktno se manipulira nastradalim i ne doprinosi izgradnji dugotrajnog puta pomirenja među građanima BiH, navodi Politički savjet ACIPS-a u saopćenju za javnost.

Ističu da je planirana izgradnja krsta još jednom duž etničkih linija podijelila građane u BiH. Ovakve inicijative treba shvatiti kao izazov narodima u BiH da dijalogom i bez podizanja tenzija, rješavaju različitosti, koje su u ne tako davnoj prošlosti bile izvor ratnih sukoba.

Upravo mirno rješavanje potencijalno konfliktnih situacija test je koji će BiH morati položiti da bi napredovala na putu demokratizacije i evropskih integracija, stav je ACIPS-a.