BiH
0

ACIPS: Evropskoj budućnosti BiH štete špekulacije oko reforme policije

Sarajevo-x.com
Danas je iz ACIPS-a poručeno kako se u BiH ne smije još jednom dogoditi vještački stvorena kriza, naročito u vezi s reformom policije. ACIPS naglašava da Radna grupa radi iza zatvorenih vrata i da će rezultati njenog djelovanja ostati nepoznati do 15. februara te da takav način rada omogućava razne špekulacije u javnosti.

"Bosni i Hercegovini ne smije se dogoditi jos jedna vještački stvorena kriza, posebice oko reforme policije koja je usvajanjem Mostarske deklaracije i Akcionog plana, u smislu političkih dogovora, završena stvar. Konkretnije, nakon što je Mostarska deklaracija potpisana 28. oktobra 2007. a Akcioni plan 22. novembra 2007., Vijeće ministara ih je usvojilo 3. decembra 2007. godine. Nakon toga imenovana je Radna grupa za implementaciju ovih dokumenata koja ima zadatak izraditi zakone na osnovu kojih će se provesti reforma policije", saopćeno je danas iz Asocijacije Alumni Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS).

Iz ACIPS-a naglašavaju da je nastavak političkih pregovora o reformi policije, kao što je bio sastanak "šestorke“ sa visokim predstavnikom u Širokom Brijegu apsolutno bespotreban. Radna grupa ima rok do 15. februara da predlozi nacrte zakona, a sve drugo što se spominje po medijima je na razini površnih špekulacija. Sve one, čini se, vode ka ponavljanju već viđenog scenarija iz novembra i decembra 2007. godine, zaključili su iz ACIPS-a.

"Činjenica je da Radna grupa radi iza zatvorenih vrata, te rezultati njenog djelovanja ostaju nepoznati javnosti do 15. februara. Sam taj način rada i omogućuje ovakve spekulacije. Mostarska deklaracija predviđa da se 'zakonodavne i budžetske nadležnosti za sva pitanja policije moraju nalaziti na državnom nivou', pa dok se ne vide konkretni prijedlozi zakona, bespotrebno je i štetno dizati tenzije. Politička odugovlačenja i tenzije dovele su do zanemarivanja suštine reforme policije, a to je prvenstveno sigurnost gradjana. Dok se godinama vijeća, nivo kriminala se drastično povećava i svakim smo danom svjedoci ubistava i kriminalnih radnji. Reforma policije jeste uvjet za potpisivanje SSP-a, ali ne postoji zbog Brisela i integracija, već zbog nas - građana ove zemlje", navodi se u ACIPS-ovom saopćenju.

"Podsjećamo na istraživanje javnog mnijenja koje je proveo ACIPS, a prema kojem 70% građana želi ući u Evropsku uniju. To su građani koji su birali sadašnju vlast i od koje očekuju da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te uvede zemlju u Evropsku uniju. ACIPS je ovo istraživanje proveo u sklopu projekta zagovaranja Evropskih integracija, koji je podržan od Centara civilnih inicijativa (CCI)", dodaju iz ACIPS-a.