SIPA
0

Abu Hamzi pomagale četiri osobe

FENA
Načelnik regionalnog ureda SIPA-e u Sarajevu Jasmin Gogić i policijski komesar MUP-a ZDK Fahrudin Bečirović potvrdili su danas da je odbjegli kriminalac iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica Karray Kamel bin Ali (43) sinoć oko 22 sata lišen slobode u naselju Pehare, općina Zenica, nakon čega je prebačen u KPZ Zenica.

„Osoba za kojom se tragalo nije napuštala teritoriju općine Zenica. Prilikom privođenje osumnjičeni nije pružao otpor“, izjavio je danas Bečirović na pres-konferenciji u Zenici.

SIPA je iz obavještajnih izvora imala informacije da se Karray Kamel bin Ali krije u porodičnoj kući Fikreta Bekrića i prilikom pretresa te kuće u srijedu navečer u naselju Bilmišće pronađeno je više tragova i predmeta, mobitela i bilješki koje su koristile ove osobe.

„Tom prilikom identifikovana je šira grupa osoba koja je pružala podršku odbjegloj osobi. Radi se o četiri osobe i na osnovu kvalitetne kriminalističke obrade došli smo do podataka da se odbjegla osoba krije u rejonu Smetova“, izjavio je Gogić.

Hapšenje Karraya Kamela bin Alija, koji je u zeničkom zatvoru služio kaznu od 34 mjeseca zbog razbojništva i nedozvoljenog držanja oružja, bilo je olakšano presijecanjem njegove logističke podrške u kojoj su prednjačili ženska osoba s kojom je živio u vanbračnoj zajednici i Zeničanin sa inicijalima E.B. (43), koji je bio njegov glavni jatak, a kojeg je policija također uhapsila.

Istražitelji SIPA-e nastavili su kriminalističku obradu s ciljem da, kako je izjavio Jasmin Gogić, potpuno razjasne koji su stvarni motivi zbog kojih se Karray Kamel bin Ali 27. jula ove godine nije vratio s korištenja vanzavodskih pogodnosti.

Interpol je za Karrayem Kamelom bin Alijem, poznatom po nadimku Abu Hamza ali i još 16 drugih imena, raspisao crvenu potjernicu.