Šefica Ureda Svjetske banke u BiH
183

Abreu: BiH mora smanjiti javne rashode i otvarati radna mjesta

FENA
Anabela Abreu
Anabela Abreu
Ima određenog napretka u Bosni i Hercegovini, ali se mora raditi mnogo više i brže. Vlada treba smanjiti svoju potrošnju, a ne stanovništvo. Dakle, bez obzira na sve reforme koje su provedene vaša država je rangirana u Evropi po poslovanju na 126 mjestu. To se mora poboljšati, a može samo novim ulaganjima i novim zapošljavanjem, izjavila je u intervjuu za BHT1, šefica Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Anabel Abreu.

"Složenost države BiH je takva da je vrlo teško donositi političke odluke. Morate biti strpljivi i shvatiti kako rade vlasti na svim razinama. Oni su partneri Svjetske banke i uspješno sarađujemo sa njima", dodala je Abreu.

Podsjetila je da je nedavno objavljen izvještaj za jugoistočnu Evropu, koji se predviđa veoma slab ekonomski rast. Rast BDP-a je proiciran na 0,5 posto.

"Zbog ovih procjena velikih problema imat će i BiH kao dio jugoistočne Evrope. Nezaposlenost u BiH je veoma velika. Uz to vam opada i izvoz, a uslijedit će i povećanje cijena hrane", kazala je šefica Svjetske banke.

U srednjoročnom periodu BiH bi trebala smanjiti javne rashode, povećati svoju efikakasnost i investicije, savjetuje Abreu.

Saradnju između BiH i Svjetske banke Abreu je ocijenila dobrim. Kazala je da zajedno rade i dogovaraju prioritete, ali prioritete definiraju domaće vlasti. Ako se to uklapa u planove Svjetske banke kojoj je najvažniji cilj smanjenja siromaštva onda dajemo granotove i zajmove, dodala je Abreu.

Šefica Svjetske banke pohvalila je BiH tvrdnjom da se do 2011. godine program Svjetske banke najbolje odvijao u BiH, a sve dugove naša zemlja je plaćala na vrijeme.

Ona je upozorila da će u Evropi opet biti recesija i to će utjecati na BiH. Razlog je što je naša zemlja, prema njenom mišljenju, veoma osjetljiva jer je BiH potpuno otvorena prema svjetskom tržištu.

"Zato će vlasti morati naći plan za veću zaštitu najsiromašnijih i da se poveća produktivnost i zaposlenost. To neće biti jednostavno i za to je potrebno vremena, ali reforme se moraju provesti bez obzira na njenu visoku cijenu. Ako se program ne provede neće biti ništa pa ni novih radnih mjesta i povećanja proizvodnje", zaključila Anabel Abreu šefica Ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori.