BiH
0

Abbas zatražio prekid agresije i ispaljivanja raketa

FENA/AFP
Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas zatražio je u petak od međunarodne zajednice da "učini sve da se zaustavi izraelska agresija" u pojasu Gaze, kako bi se omogućilo egipatsko posredovanje u oslobađanju zarobljenoga izraelskog vojnika.

Abbas je također pozvao sve oružane palestinske grupacije da "prekinu" ispaljivanje raketa na Izrael.

"Svijet mora zaustaviti ovu agresiju i nehumanu invaziju kako bi naši napori mogli dati rezultate", rekao je Abbas na konferenciji za štampu u Gazi.

On je govorio o razgovorima koji su u toku u vezi s oslobađanjem izraelskog vojnika otetog 25. juna u pojasu Gaze.

"Radimo s arapskim stranama, posebno s Egiptom, kako bi se oteti vojnik vratio svojoj porodici. Nastavljanje izraelske agresije samo pogoršava i ometa naše napore", rekao je on.

Abbas je govorio o "izraelskim obećanjima" koja mu je prenio egipatski predsjednik Hosni Mubarak o oslobađanju palestinskih zatvorenika čim se oslobodi izraelski vojnik.

"Egipćani nastavljaju svoje napore. Oni su uvjereni da će se postići dogovor", dodao je on.

Izrael nije odbacio eventualno oslobađanje palestinskih zatvorenika, saopćio je u petak izraelski ministar unutarnje sigurnosti Avi Dishter.

"Ako Izrael treba osloboditi zatvorenike da bi dobio natrag svog vojnika, on će to uraditi", rekao je Dishter na internet stranici dnevnog lista Yediot Aharonot.

Na pitanje o eventualnoj izraelskoj namjeri da se operacijom u Gazi svrgne Hamasova vlada, Abbas je odgovorio: "Ako se ofanziva nastavi na ovakav način, to znači da je istinski cilj rušenje Palestinske samouprave, a ne samo obaranje Hamasove vlade."

"Nemamo više struje, vode, goriva, hrane, lijekova. Nemamo čime plaćati naše službenike", naglasio je on.

Predsjednik Palestinske samouprave je osim toga pozvao oružane grupe da prekinu ispaljivanje raketa na Izrael.

"Ispaljivanje raketa iz pojasa Gaze mora prestati jer želimo da živimo u miru i sigurnosti", rekao je on.