BiH
0

Abbas danas završava radnu posjetu BiH

FENA
Mahmoud Abbas (foto: Feđa Krvavac/fotoservis)
Mahmoud Abbas (foto: Feđa Krvavac/fotoservis)
Predsjednik Palestine Mahmouda Abbasa danas završava trodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje se u ponedjeljak u Sarajevu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem.

Abbas je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom BiH, te informirao članove Predsjedništva BiH o situaciji u Palestini, ali i u regiji, s posebnim akcentom na zbivanja na Bliskom Istoku.

Govoreći o situaciji u Palestini, kazao je kako se ulažu napori da se mirovnim pregovorima pokuša izaći iz krize.

On je istaknuo da je prioritet u rješavanju problema mirovni pregovor, a nikako upotreba sile.

Predsjednik Abbas je, izražavajući razočarenje neuspjehom mirovnih pregovora, rekao da će Palestina u septembru zatražiti članstvo u UN. Naglasio je da su, tim povodom, u toku razgovori sa svim članicama UN-a, između ostalog i sa BiH, što je razlog njegove posjete našoj zemlji.

Prema njegovim riječima, do sada su mnoge zemlje izrazile razumijevanje za zahtjev Palestine za članstvo u UN-u.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da cijene napore predsjednika Palestine za rješavanje problema mirovnim pregovorima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da podržava pravedne zahtjeve palestinskog naroda za priznanjem državnosti u UN-u. Naglasio je da smatra da se BiH treba postaviti principijelno i moralno, te na tim osnovama graditi stav koji je u skladu s preovlađujućim stavom svjetske javnosti.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović je podvukao da bezrezervno podržava prestanak izraelske okupacije i međunarodno priznanje nezavisne države Palestine, u okviru granica koje su postojale prije izraelske okupacije 1967. godine.

Ističući da je BiH uvijek principijelno podržavala pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje i državu, Izetbegović je rekao da BiH treba da zauzme takav principjelan stav i po pitanju palestinskog zahtjeva za prijem u Organizaciju ujedinjenih nacija, te da na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine, kao i u Vijeću sigurnosti, treba da glasa za priznanje Države Palestine kao punopravne članice Ujedinjenih nacija.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je istakao da je mir jedino što čitavu civilizaciju može povesti naprijed, te da je u narednom periodu potrebno da se radi na potezima koji neće poremetiti mir.

Radmanović je istakao da je u Predsjedništvu BiH potreban konsenzus i jedinstven stav zemalja EU, kada su u pitanju odluke UN-a.

Predsjednik Palestine Mahmoudom Abbasom sastao se jučer i sa ministarom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, koji je naglasio da se u BiH s pažnjom prati razvoj događaja na Bliskom istoku i izuzetno cijeni i podržava opredjeljenost predsjednika Abbasa da se sva otvorena pitanja između Palestine i Izraela riješavaju mirnim putem.

Posebno je naglasio podršku BiH mirnom, političkom rješenju palestinko-izraelskog spora, uz uvažavanje prava oba naroda da ostvare svoja prava, te želju BiH da, koliko je moguće, doprinese mirnom rješavanju ovog spora.

Predsjednik Abbas je istaknuo da rješavanje otvorenih pitanja pregovorima nema alternative, te da plan palestinskih vlasti da zatraže prijem Palestine u članstvo Ujedinjenih naroda nije zamjena za pregovore, već pokušaj da se oni reafirmišu.