BiH
0

Aaltonen: U BiH stalni napredak u provedbi kodeksa ponašanja o vojno-političkim aspektima sigurnosti

FENA
Odjel za sigurnosnu saradnju OSCE-ove misije u BiH organizirao je danas u Sarajevu dvodnevni seminar o temi "Kodeks ponašanja o vojno-političkim aspektima sigurnosti".

Na ovom skupu visoki zvaničnici bh. sektora odbrane i sigurnosti razgovaraju o implementaciji Kodeksa ponašanja, te o tome kako sigurnosni izazovi i prijetnje mogu utjecati na primjenu ovog kodeksa.

Ovaj kodeks ponašanja definira norme koje su uspostavile evropske demokratije za uloge i funkcije svojih državnih sigurnosnih institucija. To je skup zajedničkih načela o kojima se saglasilo 56 zemalja članica OSCE-a.

BiH je postala strana Kodeksa ponašanja ubrzo nakon njegovog stupanja na snagu u januaru 1995. godine, čime je priznat značaj uspostavljanja demokratske političke kontrole nad sektorima odbrane, sigurnosti i obavještajne službe jedne zemlje.

Šef sekcije za izgradnju institucija Odjela za sigurnosnu saradnju OSCE-a Tauno Aaltonen izjavio je na pres-konferenciji da je od 2003. godine u BiH zabilježen stalni napredak u provedbi Kodeksa ponašanja.

On je ocijenio da je BiH na nivou drugih zemalja članica OSCE-a u ovoj oblasti i može postati zemlja koja će značajno doprinijeti primjeni načela iz ovog dokumenta.

OSCE-ova misija je proteklih godina održala niz seminara obuke o ovoj temi i pažnja je bila usmjerena isključivo na njen značaj za vojno osoblje. Od 1998. do 2003. godine OSCE-ovi predstavnici su održali 18 seminara u okviru Sporazuma o povjerenju i mjerama izgradnje sigurnosti u BiH.

Direktor Odjela za sigurnosnu saradnju OSCE-a generalmajor u penziji Christian E. O. Millotat kazao je kako je seminar koji je danas organiziran prvi u nizu tokom ove godine u okviru vojno-političke dimenzije podrške OSCE-a bh. vlastima.

U aprilu i maju bit će održani seminara za policijske snage i obavještajne službe, uključujući DGS, SIPA-u i entitetske policijske snage, dok će ujesen biti organiziran seminar za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Ovi kursevi će imati za cilj obuku budućih predavača.

Cilj OSCE-a je da podstakne ideju da BiH i njene nadležne institucije za odbranu i sigurnost preuzmu obavezu da svoje osoblje upoznaju o načelima Kodeksa ponašanja za vojno-političke aspekte sigurnosti, kazao je Millotat.