BiH
79

AA Balkans proslavlja drugi rođendan

Anadolija
Servis Anadolu Agency (AA) na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku danas obilježava drugu godišnjicu rada.

Prije tačno dvije godine, 11. marta 2012, sa sjedištem u Sarajevu, otvoren je servis Anadolu Agency (AA) na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku (BHS).

Nakon jednogodišnjeg servisa bez naknade, AA je komercijalizirala servis na BHS jezicima i danas broji više od 50 pretplatnika, među kojima se nalaze najznačajniji regionalni mediji.

Vijesti praćene videozapisima i fotografijama, Anadolu Agency Balkans servira medijima u skladu sa princima etičnosti, dinamičnosti i tačnosti.

U narednom periodu u okviru AA Balkans bit će pokrenut i servis na albanskom jeziku čije će sjedište također biti u Sarajevu.

Inače, BHS servis Anadolu Agency bio je prvi pokrenuti servis na stranim jezicima u okviru novinske agencije koja baštini historiju dugu više od devet decenija. Cilj Anadolu Agency je da do 100. godišnjice postojanja i rada počne objavljivati vijesti na 11 svjetskih jezika.

Trenutno AA objavljuje vijesti na turskom, engleskom, arapskom, BHS jezicima, ruskom te kurdskom, a uskoro počinje s radom i servis na francuskom jeziku.

Ured AA Balkans će obilježiti drugu godišnjicu rada večeras svečanom ceremonijom u sarajevskom hotelu "Europa" kojoj će uz ostale prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora Anadolu Agency Kemal Ozturk.