BiH
4

A gdje je pečat: Još uvijek blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je o zahtjevu za izmjene Zakona o sukobu interesa po hitnom postupku, gdje je predviđena izmjena kojom se određuje da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru akata koristi pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Od decembra prošle godine u potpunosti je blokiran rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa s obzirom na to da su prijem i otprema pošte blokirani, zbog čega Komisija od decembra nema nikakve službene korespondencije.

Zbog ove blokade članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Šefik Džaferović i Borjana Krišto predložili su razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog precizira da će Komisija koristiti pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije.

Prije sjednice iz Transparency Internationala apelovali su da rješenje po kojem će se akti jedne institucije - Komisije ovjeravati pečatom druge institucije, tj. Agencije, ne može dugoročno riješiti pitanje rada Komisije i predstavlja krajnje neobičnu i nezapamćenu praksu.

"Situacija u kojoj predsjednik Komisije, koji je u isto vrijeme zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, potpisuje akta, a ovjerava ih pečatom Agencije, kao nezavisne i samostalne upravne organizacije, nije utemeljeno na relevantnim propisima i samo će unijeti dodatne komplikacije u vezi sa statusom Komisije", stoji u saopćenju.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako sekretar Zajedničke službe ne može nikome ko nije radno tijelo Parlamentarne skupštine BiH dati pečat, kao što je slučaj sa Komisijom za odlučivanje o sukobu interesa.

Zastupnik Zaim Backović kazao je kako je Bosna i Hercegovina jedna od sedam evropskih zemalja koja još uvijek koristi pečat i to uz Srbiju, Albaniju, Kosovo, Tursku, Grčku i Moldaviju.

"Pečat nije relevantan čim pređemo granicu BiH, a mi hoćemo u Evropsku uniju", prokomentarisao je Backović.

On je kazao kako bi se u kontekstu priče o sukobu interesu trebala "pročešljati" imena u nadzornim i upravnim odborima u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo. Vijeće ministara BiH posavjetovao je da, ako nisu sposobni donijeti zakon kojim će se regulisati sukob interesa, zakon prepišu od susjedne Hrvatske.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je kako bi bilo idealno da Vijeće ministara BiH uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona kojim će se regulisati ovaj problem, pri tome dodajući kako je Kolegij prilikom kreiranja teksta Prijedloga imao namjeru deblokirati rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Emrić je istakao kako Komisija nema tehničke mogućnosti da obavijesti Parlamentarnu skupštinu BiH o svom radu.

Zastupnik Saša Magazinović kazao je kako je generalno tokom izrade Zakona napravljen niz retrogradnih poteza i da će "danas na portalima, a sutra u novinama" sigurno biti natpisa: "A gdje je pečat?".

Do rješavanja problema građani BiH neće imati informaciju da li su ministri i zamjenici ministara, između ostalog, članovi preduzeća u koje ministarstvo ulaže kapital, da li novcem iz budžeta finansiraju vlastite firme ili da li zapošljavaju bližu rodbinu u resorima kojim upravljaju. Također ostat će nepoznato da li primaju poklone ili druge koristi za zaposlenje ili obavljene usluge.