BiH
13

9. februar - Međunarodni dan obrazovanja

FENA
Deveti februar je Međunarodni dan obrazovanja i obilježavaju ga zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Posljednjih godina obrazovanje zauzima prvo mjesto na listi strateških pitanja svake države koja želi vlastiti prosperitet. U velikom broju dokumenta Evropske unije obrazovanje je navedeno kao veoma bitan preduvjet za ekonomski i društveni razvoj, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

I u Bosni i Hercegovini jača svijest o ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju i njenom približavanju porodici evropskih država.

Potpuno smo svjesni značaja obrazovanja u ukupnom socijalno-ekonomskom razvoju naše zemlje, ali bez obzira na to nismo uspjeli postići politički dogovor o temeljnim pitanjima reforme obrazovanja. U našoj zemlji su u vrlo kratkom vremenu pokrenute reforme u nekoliko oblasti, a među prioritetima, nažalost, nije bilo obrazovanje.

U nadi da će se sve respektabilne političke snage i međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini ujediniti u borbi za evropski priznat bh. edukacijski sektor, ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović čestitao je Međunarodni dan obrazovanja svim građanima Bosne i Hercegovine, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskim i akademskim menadžmentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, nevladinom obrazovnom sektoru, te pojedincima koji predano rade u ovoj veoma važnoj oblasti.