"NE" listi čekanja!
0

87 žena iz FBiH čeka na lijek za život

Sarajevo-x.com
Udruženje žena oboljelih i liječenih od raka dojke "Renesansa" narednog mjeseca pokrenut će kampanju pod nazivom Recimo "NE" listi čekanja!

Kampanja ima za cilj pružanja pomoći ženama oboljelim od ove opake bolesti, a koje čekaju na lijek.

Naime, 87 žena iz Federacije Bosne i Hercegovine čeka na lijek Herceptin, lijek za život. To su žene koje su redovno obavljale mamografske preglede i kod kojih je karcinom otkriven u ranoj fazi, kada su šanse za izlječenje najveće.

Nažalost, stavljene su na listu čekanja gdje se na lijek čeka godinu dana i više. Svakako se postavlja pitanje da li će ga ikada i dobiti.

U Bosni i Hercegovini se godišnje registruje 1.600 slučajeva raka dojke, od čega je polovina u Federaciji BiH. Prema neslužbenim informacijama, oko 500 žena izgubi život u borbi s tom bolešću.

Na svjetskoj razini svaka osma žena je imala, ima ili će imati karcinom dojke što govori da je ta bolest u uzlaznoj putanji.

Iako u rizične skupine žena koje bi mogle oboljeti od karcinoma dojke spadaju žene u menopauzi te žene čije su članice obitelji bolovale od te bolesti danas se nažalost dobna granica snižava pa ima slučajeva da od raka dojke obole i žene od 14 godina starosti.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka ali u isto vrijeme ima i najbolje prognoze za izlječenje ako bude dijagnosticiran na vrijeme.