Anketa Univerziteta u Sarajevu
0

86,6 % potvrdnih odgovora o korupciji na fakultetima

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana tematska sjednica Senata posvećena percepciji javnosti o negativnim pojavama na visokoškolskim ustanovama tog univerziteta.

"Konstatovano je da sve članice Univerziteta u Sarajevu žele da se dokraja rasvijetli to pitanje i da se konkretno odrede na glasine i informacije i želimo istrajati u tome da se eventualne negativne pojave personaliziraju", kazao je na pres-konferenciji rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica.

Podsjetio je da je Senat na web stranici Univerziteta u Sarajevu kandidirao anketno pitanje o tome da li ima korupcije na Univerzitetu Sarajevo, a rezultati ankete pokazuju da je čak 86,6 posto odgovorilo potvrdno. To je, kako je kazao Čaklovica, bio dovoljan indikator da se aktuelizira to pitanje na različitim naučno- nastavnim nivoima, Senata, Studentskog parlamenta i Etičkog komiteta.

Čaklovica je dodao da je ranije formirana nezavisna komisija koja se sastoji od sedam nastavnika Univerziteta u Sarajevu i dva predstavnika studenata s ciljem da se utvrdi činjenično stanje i eventualno, za one za koje se utvrdi da su počinioci nečasnih djela pokrene odgovarajuća procedura pred meritornim institucijama.

Komisija je dosad primila jednu kovertiranu prijavu koja još, kako je kazao Čaklovica, nije otvorena, jer Komisija želi utvrditi proceduru i način rada, odnosno kako da po određenom saznanju komunicira s drugim nivoima, univerziteta ili istražnih i pravosudnih organa.

Čaklovica je iskazao povjerenje u Studentski parlament čiji predstavnici obilaze fakultete na kojima sa studentima diskutuju i analiziraju podatke da bi se utvrdilo činjenično stanje.