Svetište kod Jajca
0

800 godina franjevačkog pokreta u BiH

FENA
Hodočašćem u Svetište sv. Ive u Podmilačju kod Jajca 30. augusta će biti obilježena centralna svečanost proslave 800. godišnjice franjevačkog reda u svijetu te višestoljetne prisutnosti tog reda u BiH.

Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ta proslava namijenjena širokim narodnim masama i vjernicima iz BiH i Hrvatske te sve drugim poštovaocima franjevaca i sv. Ive.

Istaknuo je da je Podmilačje odabrano kao centralno mjesto u Bosni te mjesto koje je teritorijalno blizu svim vjernicima u BiH i Hrvatskoj.

Proslava će, pored mise u 11.00 sati, obuhvatiti i predstavljanje svih franjevačkih redovničkih zajednica s područja BiH i Hrvatske, a u svečanosti će učestvovati i drugi katolički redovi koji ne pripadaju franjevcima.

Fra Lovro Gavran je podsjetio da je proslava ove značajne godišnjice započela u Srebrenici 1. oktobra prošle godine te da ju je predvodio provincijal Hercegovačkog provincijalata fra Ivan Sesar.

"Srebrenica je odabrana jer je sjedište bosanskog provicijalata franjevaca dugo godina bilo upravo u tom gradu, otkud i potiče ime provincije Bosna Srebrena", kazao je.

U godini proslave održano je niz značajnih događaja i molitvenih susreta, obnavljanje franjevačkog svjetovnog reda franjevačkom mladeži, obnove samostana, izdavanje knjiga te koncerti.

Vikar Provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula rezimirao je mnoga postignuća franjevaca na vjerskom, kulturnom, naučnom, prosvjetnom, političkom i drugim područjima u svijetu. Podsjetio je na 1209. godinu kada je sveti Franjo Asiški dobio dopust od pape Inocenta III da on i njegovi sljedbenici mogu ispovijedati i živjeti od svog nauka.

Sv. Franjo svoju je zajednicu nazvao Redom manje braće, dok je narod kasnije taj red po imenu njegovog utemeljitelja nazvao franjevcima. Danas je to najveća katolička zajednica s više od million članova.

U Bosnu su iz Italije franjevci došli 1291. godine, osnovavši provinciju Bosnu Srebrenu te više od 30 samostana. Danas postoje dvije provincije - uz Bosnu Srebrenu tu je i hercegovačka provincija uznesenja Blažene Djevice Marije.

Završna će proslava 800. godišnjice franjevačkog reda biti održana 7. oktobra u Širokom Brijegu.