BiH
0

80 stranica izvještaja o padu makedonskog aviona pred očima javnosti

NINA
Komisija za istraživanje pada aviona u kojem su 26. marta poginuli predsjednik Republike Makedonije Boris Trajkovski, članovi makedonske delegacije i posada aviona, u srijedu, 5. maja u 14 sati u zgradi Zajedničkih institucija BiH u Sarajevu na konferenciji za novinare prezentovati će rezultate istrage o uzrocima pada aviona.

Prije prezentacije, s nalazom navedene komisije upoznat će se Odbor za istraživanje uzroka nesreće makedonskog aviona, formiran pri Ministarstvu prometa i veza BiH.

Predsjednik komisije i glavni inspektor bh. Direkcije civilne avijacije Salko Begić izjavio je da konačni izvještaj o uzrocima nesreće sadrži 80 stranica, dok prateći sadržaj obuhvaća preko 1.000 stranica teksta.

O nacrtu izvještaja u međuvremenu su se izjasnili i predstavnici vlasnika i operatera, odnosno proizvođača aviona, koji nisu imali primjedbi na njegov sadržaj. Cijela procedura istraživanja uzroka te nesreće provedena je u skladu s pravilima koje je utvrdila Međunarodna organizacija civilne avijacije (ICAO).