USAID
0

8 miliona dolara za razvoj pravosuđa u BiH

SRNA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježiće danas u Sarajevu početak novog osam miliona dolara vrijednog projekta američke vlade za razvoj pravosuđa u BiH.

Ceremoniji će prisustvovati Alan Reed, direktor USAID-a u BiH, kao i najviši predstavnici bosanskohercegovačkog pravosuđa te izvršne i zakonodavne vlasti.

Petogodišnji projekat USAID-a nastavak je nedavno završenog Projekta za razvoj sektora pravosuđa (JSDP) čiji je cilj bio podrška vladavini prava u BiH putem reforme pravosudnog sektora i jačanja njegovih najbitnijih institucija.  

Novi USAID-ov projekt razvoja pravosudnog sektora  nastavlja partnerstvo sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, Ministarstvom pravde BiH, sudovima širom države te uključuje tužilastva i nevladin sektor na poslovima izgradnje efektivnog i odgovornog pravosudnog sistema u zemlji. 

Vladavina prava omogućava demokratski politički sistem, tržišnu ekonomiju i zaštitu prava svih građana u BiH, a jedan je od osnovnih preduslova pridruživanja BiH evroatlantskim integracijama.  

Dugoročne reforme pravosudnog sektora, kao najbitniji cilj USAID-ovog projekta, u narednih će se pet godina ostvarivati jačanjem kapaciteta najbitnijih istitucija pravosuđa kao i ohrabrivanjem gradjana da nadgledaju  pravosudje. 

Do danas je američka vlada putem USAID-a obezbijedila preko milijardu dolara pomoći namjenjene podršci ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.