Istraživanje pokazalo
0

79 posto građana BiH smatra da zemlja ide u lošem pravcu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Evropski fond za Balkan i ACIPS organizirali su u srijedu panel diskusiju "Građani BiH podržavaju ulazak u EU više nego ikad: Može li nova vlast ubrzati proces EU integracija?".

Diskusija u kojoj su učestvovali Igor Bandović (Evropski fond za Balkan), Sanel Huskić (ACIPS), Andrzej Pyrka (Gallup), Faruk Borić (Sarajevo-x.com), Igor Crnadak (PDP) te Davor Vuletić (Skupština Vanjskopolitičke inicijative BiH) bazirana je na Gallupovom istraživanju o stavovima bh. građana kada su u pitanju životni standard, korupcija, mito, EU, itd.

"Istraživanje je pokazalo da je u porastu podrška bh. građana ulasku BiH u EU. Posebno smo zadovoljni što je trend rasta o ovom pitanju izražen i u RS-u", kazao je novinarima Pyrka.

Ipak, priznaje Pyrka, čak 87 posto građana RS-a izjavilo je da bi podržali odvajanje RS-a od BiH.

Podaci su pokazali da većina građana (79 posto) smatra da zemlja ide u lošem pravcu.

"Percepcija korupcije je iznenađujuće velika. Čak 90 posto građana smatra da je najveća stopa korupcije u oblasti politike i vlasti", istakao je Pyrka.

U odnosu na prošlogodišnje izvještaje, davanje i primanje mita je u opadanju kada je u pitanju FBiH, dok je broj onih koji su došli u dodir s različitim vrstama ovog oblika kriminala u RS-u porastao s 12 na 18 posto.

Evropski fond za Balkan u saradnji s Gallupom će, osim u BiH, ovakve diskusije i predstavljanje rezultata organizirati i u ostalim zemljama regiona.