I ovo je obećana zemlja
0

741 Kinez bolju budućnost pronašao u BiH

Piše: Stevan Vukčević
Foto: CIN
Foto: CIN
Broj Kineza koji trenutno borave na području BiH je četvrti po veličini na listi svih stranaca, odmah iza Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Prema podacima Službe za poslove sa strancima u Ministarstvu bezbjednosti BiH, trenutno 741 kineski državljanin boravi na području BiH, od čega 452 ima privremeni boravak, a 289 stalni.

"Na području Sarajeva boravi 106 Kineza od čega 62 imaju privremeni, a 44 stalni boravak. U Banjaluci trenutno ima 78 Kineza od čega je 34 prijavljeno privremeno, a 44 stalno", kažu u Službi za poslove sa strancima pri Vijeću ministara BiH.

Oni navode da je zbog pooštravanja viznog režima broj kineskih državljana koji doseljavaju u BiH znatno smanjen u odnosu na protekli period.

"Kineskim državljanima se može odobriti privremeni boravak na teritoriji BiH, jedino uz dobijanje 'D' vize. Ova viza im omogućava da se prijave za mjesto boravka na maksimalno godinu dana. Na ovaj način se kontroliše migracija stranih državljana kako ne bi došlo do enormnog povećanja nekog broja stranih državljana", objašnjavaju u Službi za poslove sa strancima.

Kada su u pitanju ilegalni boravci, u Službi naglašavaju da se stalno provode operativne akcije, te da je u protekloj godini protjerano 26 državljana Kine, a 28 ih je dobilo otkaz privremenog boravka.

Prema njihovim riječima, do sada su svega četiri državljana BiH sklopila brak sa državljanima Kine, te da se varijanta "fiktivnog braka" strogo kontroliše , i da se ne može stupiti u brak bez pravilom propisanih uslova.

"Prirodna odluka" je ime jedne od mnogobrojnih kineskih radnji koje se nalaze kod banjalučke autobuske stanice a čiji je vlasnik tridesetogodišnji Kinez Hiao Huolijang. On je, kako kaže, došao iz grada Šang Haji u Banja Luku u potrazi za boljim životom.

"U Banja Luku sam došao prije pet godina na nagovor brata koji je ovdje živi već osam godina. Sa sobom sam doveo ženu i kćerku, a planiram da dovedem sestru i drugog brata koji bi takođe došli sa svojim porodicama", rekao je He i dodao da su uslovi za život u Banja Luci puno bolji nego u njegovom rodnom gradu.

On ističe kako njegova radnja ima najraznovrsniju ponudu artikala počevši od ženske galanterije, obuće i garderobe preko elektro i vodomaterijala pa do novogodišnjih ukrasa i svjetiljki, te da je sva roba koja se u radnji nalazi uvoz iz Kine.

"Ova radnja, koju sam uzeo pod zakup, je registrovana i plaćam sve poreze i dažbine koje je država propisala. Posao ide dobro, od njega hranim svoju porodicu, plaćam kiriju i radnike. Imam prijavljeno mjesto boravka u Banja Luci i živim sa porodicom u iznajmljenoj kući koja je nedaleko od radnje", objašnjava Hiao.

Nada Pilipović, jedna od tri radnika " Prirodne odluke ", kaže da je vlasnik korektan i da redovno isplaćuje plate, te da je prijavljena i osigurana.

Veliki Hiaov problem je, kako kaže, sporazumijevanje jer slabo govori domaći jezik i žali se da nema škole u kojoj bi mogao da nauči da ga nauči.

Prema njegovim riječima u Kini je poslednji put bio prije tri godine jer je, kako kaže, avionska karta veoma skupa, ali je u stalnom kontaktu sa porodicom.

"Za komunikaciju sa rodbinom koristim kompjuter, a telefon samo u hitnim slučajevima. Kada je vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora, ja otputujem sa svojom porodicom u Sarajevo kod svojih rođaka, koji tamo žive već tri godine i vode privatni biznis", kazao je Hiao.

On je izrazio nadu da će u skorijoj budućnosti dobiti državljanstvo BiH, te da neće više morati da obnavlja svoj boravak i da će se osjećati sigurnije.