"Žene za žene International"
0

70 žena u Srednjem dobilo certifikate

FENA
U Centru lokalnih inicijativa u Srednjem jučer je održana svečana ceremonija povodom dodjele 70 certifikata za žene koje su prošle jednogodišnji program "Obnavljanje osnovnih životnih vještina žena" u organizaciji "Žene za žene International" iz Sarajeva.

Nakon godinu dana obuke 70 žena imalo je priliku da se educira o društvenim, političkim i ekonomskim pravima. Kroz program im je omogućeno da pohađaju kurseve iz plasteničke proizvodnje i ljekovitog bilja, saopćeno je iz Centra.

Organizacija "Žene za žene International" za sljedeću fazu osigurala je finansiranje kroz mikrokreditni program čime se stiče mogućnost dobijanja kredita kao pomoć razvoju vlastitih poslova, kao i ekonomsko osnaživanje žene.

Kao rezultat ovog programa u Srednjem žene su osnovale svoje lokalno udruženje, kojim planiraju da pomažu drugim ženama u zajednici, i u saradnji s lokalnim vlastima realizuju akcije koje će doprinijeti razvoju zajednice.

Organizacija "Žene za žene International" u BiH je ogranak međunarodne mreže Globalne organizacije Women for Women International sa sjedištem u Washingtonu koja je osnovana 1993. radi socijalne i ekonomske podrške ženama BiH.

Do sada je kroz edukativni program prošlo više od 20.000 žena.

U Bosni i Hercegovini, Organizacija radi u više od 30 lokalnih zajednica u kojima je programom obuhvaćeno više od 13.000 žena od čega 4.000 žena prima donatorsku pomoć i program socijalno-ekonomske edukacije na godišnjem nivou i više od 9.000 aktivnih klijentica mikrokreditnog programa, saopćeno je.