Kanton Sarajevo
0

60.000 učenika jutros sjelo u svoje klupe

FENA
Nastava u novoj školskoj 2009./2010. godini danas je počela u 72 osnovne i 38 srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

U školske klupe sjelo je 60.000 učenika i to 40.000 osnovaca i 20.000 srednjoškolaca. Učenike je u školama dočekalo oko 4.000 prosvjetnih radnika.

Sretko Žmukić iz Ministarstva obrazovanja KS-a kazao je Feni da na području općina Ilidža, Novi Grad, Hadžići i Ilijaš postoji problem prostora za učenike te da će na tim područjima neke škole raditi u tri smjene. On kaže da to neće biti na štetu kvaliteta nastave.

Žmukić ističe da se, u skladu s finansijskim mogućnostima, poduzimaju određene mjere da pojedini školski objekti u spomenutim općinama budu dograđeni. "Pojedini školski objekti već se grade, a neki su u planu za radove", navodi se.

On kaže da, kroz rebalans budžeta, plate prosvjetnim radnicima u KS-u nisu smanjene. Smanjene su neke druge naknade. Nažalost, kaže on, morale su biti smanjene da svi jednako podnesemo tegobe ekonomske krize.

"Ministarstvo za obrazovanje KS-a nastojat će da i narednim rebalansom ne budu smanjene plate prosvjetnim radnicima, a prosvjetne radnike molimo da ostanu na nivou svog poziva", kazao je Žmukić.