Općina Novi Grad Sarajevo
0

60.000 KM za dodjelu plastenika

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo u budžetu za ovu godinu osiguala je sredstva u iznosu od 60.000 KM za dodjelu plastenika poljoprivrednim proizvođačima.

Plastenički proizvođači obavezni su prema ugovoru zaključenom sa Općinom isporučiti godišnje 150 kg sezonskih poljoprivrednih proizvoda luka, salate, špinata i drugih vrsta povrća kuhinjama Crvenog križa ili Merhameta na području Općine Novi Grad u perioda od tri godine.

Pravo na dodjelu imali su svi građani koji posjeduju određenu kvadraturu zemljišta u Novom Gradu, a prednost su imali nezaposleni, nosioci najvećih ratnih priznanja, RVI, šehidske porodice ili porodice poginulih borca, demobilisani borci, civilne žrtve rata, porodica nestalih žrtava rata idr.

"Ovo je već peta godina kako Općina Novi Grad realizuje ovu vrstu projekata i da je do sada donirala 37 plastenika poljoprivrednim proizvođačima iz reda boračke populacije, a sve u cilju razvoja plasteničke proizvodnje, što se pokazalo veoma dobro i rentabilno, jer ovim vidom pomoći Općina podstiče poljoprivrednu proizvodnju, smanjuje nezaposlenost, a pomaže i korisnike narodne kuhinje", rekao je Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za privredu, obrazovanje, kulturu, sport i informiranje.

S obzirom na to da je pri kraju izbor firme za nabavku plastenika, montiranje plastenika trebalo bi se obaviti odmah po okončanju procedure.