U 2009. godini
0

6,5 miliona za povratak Bošnjaka i Hrvata u RS

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Omer Branković izjavio je danas da je u ovoj godini za povratak Bošnjaka i Hrvata u RS u entitetskom budžetu predviđeno 6,5 miliona KM.

Branković, koji je učestvovao u radu okruglog stola o temi "Povratak internih i raseljenih - obnova kao preduslov povratka“, rekao je da je resorno ministarstvo RS-a nedavno raspisalo javni poziv za dodjelu sredstva za održivi povratak.

"Svaki povratnik iz reda bošnjačkog ili hrvatskog naroda treba da se javi na ovaj poziv", rekao je resorni ministar RS-a precizirajući da je po tom osnovu u Budžetu RS-a predviđeno 1,2 miliona KM.

Skupu u Banjoj Luci prisustvali su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetskih resornih ministarstva, potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, predstavnici Narodne skupštine i Vlade RS-a, Vijeća ministara BiH, Vijeća naroda RS-a, institucija Brčko distrikta, predstavnici Evropske komisije BiH, Ambasade Hrvatske u BiH, OHR-a, UNHCR-a i OEBS-a u BiH, vjerskih zajednica i udruženja građana.