Novi navodi
0

55.000 KM za Lepu Brenu?

Sarajevo-x.com
Iako je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović u razgovoru za naš portal nedavno negirao da je iz budžeta njegovog ministarstva izdvojen bilo kakav novac za podršku koncertu Lepe Brene, naša redakcija došla je do nezvaničnih informacija da je novac ipak isplaćen. Prema navodima našeg izvora, ministar Hadžihafizbegović je ipak izdvojio 55.000 KM i to bez znanja vlade kantona.

Tek što se stišala bura oko Breninog koncerta, i nakon što je sam koncert prošao bez ikakvih problema, dolaze nove reakcije na priču da je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, inače pjevačicin blizak prijatelj, ipak finansijski potpomogao ovaj estradni nastup. Izvor blizak Vladi KS nam je potvrdio da je ministar Hadžihafizbegović, uprkos svome javnom negiranju, odvojio čak 55.000 KM za nastup Lepe Brene 30. maja u Zetri.

Ova informacija navodno je poznata i premijeru Kantona Sarajevo Besimu Mehmediću koji je tražio opravdanje budžetske stavke koja je bila planirana za dvoranu Zetra, i koja je nosila ime dvorane, ali u kojoj nije bilo jasno navedeno za šta je utrošena, i to baš na dan održavanja koncerta.

Osim informacije koja je objavljena na Facebook grupi ‘Bojkot koncerta Lepe Brene’ da je premijer Mehmedić bio spreman platiti 23.000 KM da se koncert otkaže, a na osnovu zahtjeva Zelenih beretki upućenog direktoru ZOI-ija Nedžadu Ajnadžiću, nikakvih reakcija kantonalnih vlasti nije bilo.

Iako se radi o koncertu koji nije od javnog interesa i za koji se ne bi trebale trošiti budžetske pare, niz optužujućih navoda ipak je ostavilo dovoljno prostora vlastima Kantona Sarajevo da se oglase i demantiraju ih.

Podsjetićemo da je ministar Hadžihafizbegović za naš portal izjavio sljedeće: ‘Zgrožen sam tim dezinformacijama. Moje ministarstvo nikada nije dalo pare iz državnog budžeta za Brenin koncert u Sarajevu. Čak se osjećam pomalo mazohistički što se moram braniti od takvih optužbi. To je jedna besmislica i potpuna glupost".

No, kako se ipak radi o novcu čiji se trag može upratiti, naš izvor tvrdi da kantonalni premijer upravo to namjerava i uraditi, te utvrditi kome je tačno uplaćeno 55.000 KM i za koga je bila namijenjena stavka ‘Zetra’, koja je vrlo brzo realizirana.

Za očekivati je da će premijer Mehmedić na transparentan način izaći pred javnost i potvrditi ovu informaciju uz čvrste materijalne dokaze, te opravdati finansijsko pomaganje komercijalnih događaja u vrijeme kada se provode obimne budžetske uštede za sva izdvajanja.