Naselje Pofalići
0

54 porodice dobile ključeve novih stanova

Sarajevo-x.com
Svečanom dodjelom ključeva od danas su i zvanično 54 porodice iz reda boračke populacije postale vlasnici novoizgrađenih stanova na lokalitetu Gornjih Pofalića, u ulici Humska bb. Stanove im je osiguralo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Cijena kvadratnog metra korisne stambene površine bila je 1.370,00 KM.

Korisnici ovih stanova su pripadnici boračke populacije, kojima je Ministarstvo za boračka pitanja KS kupilo stan u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca. Sreću da danas po prvi put otvore vrata svoga stana dočekali su: roditelji šehida i poginulih boraca Fatima Bučan, Nazifa i Nazif Rahman, Najla Tahmaz, Fatima Pašić, Sulejman Oruč, Pemba Nikšić, Nura i Asim Mandžić, Nada Klisara, Murija i Aziz Hrustan, Latifa Hasečić, Fatima i Safet Đuzo, Ifeta i Halem Softić, Uma Abaz, Izeta Suljević, Pašija i Fehim Bašić, Raza i Asim Džuderija, Džulesma Pilav, Esma i Ramo Kurspahić, Fatima i Džemail Srna, Hajra Kapetanović, Asima i Tahir Babić, Vahida i Nedžib Oruč, Merka i Hilmo Begić, Tifa Dautović, Sija Salihović, Hurija i Smajo Dževlan, Fatima i Hasib Ejubović, Hajrija Beganović, Hajrija i Ćamil Suljević, Ramiza i Redžo Redžić, Dževahira i Abid Habibović, te Munira Demirović, ratni vojni invalidi I kategorije i ratni vojni invalidi – radno nesposobni Refik Alić, Almir Čakal, Nihad Srna, Nermin Somun, Ibrahim Korač, Ismet Mehmedagić, Ismet Menzilović, Ahmet Sirčić, Zuhdija Šabanija, Munever Žunić, Ljubomir Jakovljević, Edmir Idrizović, Mirsad Ćatić, Fatima Omerović i Samir Oglečevac, supruge šehida i poginulih boraca Sedina Sorguč, Fatima Fejzić i Hasija Husanović, te djeca šehida i poginulih boraca bez oba roditelja Lejla Smailagić i Vedad Kahriman.

“Zajedno sa vama do danas smo kupovinom stanova riješili egzistencijalno stambeno pitanje za 610 boračkih porodica. Ubrzo očekujemo da još 111 porodica, koje ovo pravo imaju po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca, potpiše ugovore sa Ministarstvom za boračka pitanja KS o kupovini stanova na lokalitetu Rosulja u Vogošći”, najavio je resorni ministar Hajrudin Ibrahimović.

Po njegovim riječima, još oko 300 porodica je ostvarilo pravo, te je na tzv. “listi čekanja” da im Ministarstvo kupi stan.

Ključeve stanova uplakanim, ali u isto vrijeme i radosnim članovima porodica dodjeljivali su naizmjenično, pored ministra Ibrahimovića, i premijer KS Besim Mehmedić, ministar stambene politike Čedomir Lukić i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

“Naša je obaveza da stambeno zbrinemo porodice čiji su najmiliji dali živote za odbranu naše države Bosne i Hercegovine, te da njihov život učinimo dostojanstvenijim. U ime Vlade KS, obećavam Vam da ćemo na tom putu istrajati”, naglasio je premijer Mehmedić.

Sa pomješanim osjećanjima tuge i sreće većina budućih vlasnika nije znala šta posebno reći, već uputiti iskrene riječi zahvalnosti Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo što ih nisu zaboravili, a ni njihove poginule, koji su svoje živote utkali u temelje naše jedine države Bosne i Hercegovine.

U rekordnom roku ovaj stambeni objekat je izgradio Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, RVI, demobilisane borce i prognane osobe, koji je sa ovim stambenim objektom do danas izgradio i jubilarni 2.500-ti stan.

“Izgradnjom stambenih objekata na lokalitetu Rosulja dostignut ćemo cifru od 3.000 izgrađenih stambenih jedinica”, istakao je direktor Fonda Fuad A. Damadžić.