Novi Travnik
0

53.230 eura za poboljšanje vodosnabdijevanja

FENA
Foto: novi-travnik.com
Foto: novi-travnik.com
Vlada Japana je odlučila da dodijeli 53.230 eura (104.108 KM) Mjesnoj zajednici Pečuj, općina Novi Travnik, za Projekt poboljšanja sistema vodosnabdijevanja na području Pečuja.

Ugovor o grantu danas su u Sarajevu potpisali ambasador Japana u BiH Futao Motai i načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo. Grant će biti iskorišten za instalaciju vodovodnih cijevi u dužini od 15 km u pet sela na području Pečuja.

Vlada Japana je prepoznala ovaj projekt kao prioritetan jer će omogućiti poboljšanje sistema vodosnabdijevanja za hiljadu stanovnika iz područja Pečuja. Većina stanovnika tog područja se bave poljoprivredom, ali dosad nije bio osiguran sistem vodosnabdijevanja u tom području.

Projektom će biti osigurano vodosnabdijevanje tokom čitave godine, što će olakšati svakodnevni život ljudi i unaprijediti poljoprivredne aktivnosti.

"Od 1996. do danas, vlada Japana je donirala oko 460.000 dolara za projekte vodosnabdijevanja u raznim općinama. Ona pridaje veliki značaj projektima vodosnabdijevanja jer osiguranje čiste vode zadovoljava osnovne ljudske potrebe", istakao je ambasador Futao Motai.

Programom Grant podrške za temeljne projekte koji stvaraju bolje humano okruženje, vlada Japana pomaže nevladinim organizacijama, obrazovnim institucijama, bolnicama i lokalnim vladama u implementaciji raznih razvojnih projekata te u ispunjavanju prioritetnih uvjeta za rekonstrukciju i opremanje.

Načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo zahvalio je narodu i vladi Japana na pruženoj pomoći izražavajući uvjerenje da će realizacija projekta doprinijeti poboljšanju životnog standarda i razvoju tog područja.