BiH
12

500 svjedočanstava preživjelih žrtava predato Memorijalnom centru Potočari

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Fondacija Cinema for Peace u Bosni i Hercegovini danas je predala 500 snimaka razgovora sa preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici Memorijalnom centru Potočari.

Na konferenciji za novinare održanoj prilikom uručenja snimaka obratili su se direktorica Fondacije Cinema for Peace u BiH Selma Hadžić, predsjednik upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, direktor Mersed Smajlović i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Prvih 500 svjedočanstava, koja su danas predata, zabilježena su u sklopu projekta "Videoarhiv genocida“, izjavila je Hadžić za agenciju Anadolija.

U periodu od 15. januara 2012. zabilježeno je 1.307 svjedočanstava koja će u narednim fazama biti uručena Memorijalnom centru.

"Danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju i saradnji sa Memorijalnim centrom, tako da će naša saradnja biti nastavljena i ubuduće. Podjednako je značajno da su današnjoj konferenciji za novinare prisustvovali i predstavnici svih udruženja porodica žrtava genocida, koje su već zabilježile svoju priču za videoarhiv“, istakla je Hadžić.

Fondacija je trenutno u mogućnosti da finansijski održava samo rad studija u Sarajevu, pa je danas upućen poziv svim ljudima dobre volje da podrže ovaj projekat i tako omoguće snimanje videozapisa u Tuzli i Srebrenici.

"Ideju za pokretanje ovog projekta inicirao berlinski ured Fondacije Cinema for Peace. Projekt jeste inspirisan institutom Shoah, odnosno projektom koji je pokrenuo Steven Spielberg nakon snimanja filma 'Schindlerova lista', kada je on osnovao taj institut. Do danas je Shoah zabilježio peko 52.000 priča Jevreja koji su preživjeli holokaust“, pojasnila je Hadžić.

Fondacija Cinema for Peace sarađuje sa instituom Shoah i u budućnosti će dio materijala biti dostupan i kroz program instituta "I Witness", koji je globalni program usmenih svjedočanstava ljudi koji su preživjeli genocid.

Hadžić je dodala i kako Fondacija do kraja ove godine planira snimiti prvi dokumentarni film na osnovu 1.307 izjava koje je do sada zabilježene, kako bi one bile dostupne svima koji nemaju priliku posjetiti Memorijalni centar u Potočarima.